2012. szeptember 2., vasárnap

Tollakról és dinoszauruszokról


Kicsit zavarban vagyok a madarak dinoszauruszoktól  való származásával kapcsolatban. Annyira szép dolog lenne, nem? A hatalmas, kihalt hüllők valójában túlélték a meteor becsapódást és a mai napig itt járkálnak közöttünk, csak kicsit kiszúrt (?) velük az evolúció. Nem véletlen, hogy az elméletet felkapta a média és a populáris ismeretterjesztés. A dolog nagyon tetszetős és jól eladható.

S miért is ne? A kínai Lianonig tartományból előkerült leletek alapján tudjuk, hogy a dinoszauruszok egy része tollas jószág volt. Különösen egyes raptorok emlékeztetnek meglepően egy megkopasztott struccra, két lábon járnak, tojásokkal szaporodnak, valószínűleg gondozták az ivadékaikat és a csontozatukból kikövetkeztethető életmódjuk alapján melegvérűek kellett legyenek.

Én magam is boldogan fogadtam be ezt az igen tetszetős elképzelést ám, bármit sulykol is a Discovery Channel és a National Geographic, akármit ír a Wikipedia, sok paleontológus ellenzi a madarak dinoszaurusz voltának gondolatát. Helyette inkább arra szavaznak, hogy a madarak és a dinoszauruszok egyaránt az archosauria hüllők egy eddig ismeretlen csoportjának leszármazottai (ilyen hüllők ma a krokodilok), s mint ilyenek, nem egymástól származnak, hanem egy közös őstől.

Kicsit kiábrándító: a krokodilok, mint a madarak legközelebbi rokonai a velociraptor helyett. Akár kiábrándító, akár nem, az archosauria vonalat támogató tudósoknak elgondolkodtató érvek vannak a tarsolyukban (részlet Primavis Critical Biomasson megjelent cikkéből):
  • Csak egyetlen olyan közös csonttani jelleg van a valódi madarak és a dinoszauruszok esetében, amely más csoportoknál hiányzik: a csípő ízület belső oldalán egy csontos hártyával fedett ablak van.
  • A madarak leszármazását túl későre teszik, (jura vége-kréta eleje), aminek az az oka, hogy azok a theropoda típusok, amelyekből származtatnák, szintén ekkor kezdenek elterjedni.
  • A tollas dinoszauruszok, mint rokonok csak a kréta második feléből ismertek, míg a valódi madarak már a kréta legelejéről.
  • Az elődként, ősként tartható theropodák már jócskán speciálizálódottak s így alkalmatlanok egy egészen eltérő típus kialakulásához.
  • A hasonlóságok nem homológ jellegek, hanem analógok. Csak a hasonló életmód következtében alakultak ki, de jellegükben lényegesen eltérők (ld. pl. a kéz ujjainak eredetét: theropodáknál az I-III. ujj marad meg, míg a madaraknál a II-IV., de hasonlóan eltér a hátsó végtag vagy a medencealakulás is).
  • A valódi madarak már a kréta legelején megjelennek, és több típusban vannak jelen. Sőt, a vízi életmódhoz szélsőségesen alkalmazkodott lábukkal evező Hesperornis-félék szárnyai már a kréta elején elcsökevényesedett állapotban voltak.
  • A valódi madár jellegek valamennyi madártípusban közösek, legyen az repülő, futó, szárnyával vagy lábával evező típus is. Viszont ezek a jellegek nem találhatóak meg a theropodáknál illetve a gyíkfarkú (Saururae) madaraknál (Archaeornithes, Enantiornithes).
  • A gyíkfarkúak, bár tollazattal rendelkeznek és korán megjelennek (a jura végén), igen heterogén csoportot alkotnak jellegeiket tekintve és valamennyi típusuk kihal a kréta végéig.

Őket látszik támogatni egy nemrég Németországban talált tollas dinoszaurusz lelet, a Sciurumimus, amelyik ellentétben a korábban talált tollas hüllőkkel, nem a theropodák coelosaurus nemébe, hanem a megalosauruokéba tartozik és mint ilyen, nem áll közeli kapcsolatban a madarakkal.

Lehet, hogy a madarak nem a dinoszauruszok túlélő örökösei, azonban továbbra is egymás rokonai - ha nem is olyan közeliek, mint az elsőre tűnhetett. A több millió éven átívelő evolúciós ágakat nem egyszerű kibogozni több millió év távlatában. Nem minden az, aminek látszik. Van még munka abban, hogy kitisztuljon a kép.

Cikkek azoktól, akik nálam jobban tudják:

1 megjegyzés:

Midnight÷Moon írta...

Erről a madár-nem-dinoszaurusz elméletről még nem hallottam, de érdekes volt ezt most végigolvasni. Én úgy tanultam még tavaly is biológiából, hogy a madarak a dinoszauruszok leszármazottai, noha ettől függetlenül nem feltétlenül mondhatjuk a madarakat mini dinoszauruszoknak, hiszen már egy külön osztályt képviselnek, sajátos, egyedi jellegekkel, amiktől már logikus egy új osztályba sorolni őket. Hisz ezzel az erővel mondhatnánk a kiscicákra is, hogy hüllők, hisz belőlük fejlődtek ki anno...
Érdekes bogozni ezeket a szálakat amúgy:)