2010. február 19., péntek

T4

Talán komikusan hangzik, de egyszerűen nem tudok betelni a T4 bakteriofág nevű vírussal. Korábban láttam már róla sematikus rajzokat, most azonban teljesen véletlenül elém került egy elektromikroszkópos felvétel a kis "szerkezetről". És hihetetlen, de tényleg olyan, mint valami űrjármű vagy szonda! Egyszerűen lenyűgöző!


Had idézzem (ismét) Richard Dawkins-et, hogy kicsit megismerjük ezt a lélegzetelállító kis élősködő "lényt".

"Úgy néz ki, mint egy holdkomp, és működése is meglehetősen hasonló. "Leereszkedik" a baktérium (mely sokkal nagyobb a vírusnál) felszínére, majd pókszerű "lábain" lesüllyeszti magát, aztán középen átszúr egy szondát a baktérium sejtfalán, és befecskendezi a DNS-ét. Ezután a vírus DNS-e átveszi a vezérlést a baktérium fehérjegyártó rendszere felett, és átállítja új vírusok készítésére." *

Ahogy elnézem, teljesen olyan, mint egy gép. Egy előre programozott, önálló szerkentyű.Eddig a vírusok nem igazán foglalkoztattak, talán mert túl keveset tudtam (tudok) róluk. Ezt a kis baktérium élősködőt azonban kifejezetten megkedveltem. Szóval ha valaki meg akar lepni mondjuk a születésnapomon, az beszerezhetene nekem egy ilyet:

_____________________________________________________________________
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány; 241. oldal

1 megjegyzés:

hobelevanc írta...

Hát ez valami tünemény!