2010. augusztus 6., péntek

Ismeretterjesztés a hatások mögött

Nem értem ezeket a mai fiatalokat dokumentumfilmeket. Elkezdtem nézni a The Universe című, új amerikai dokumentum sorozatot, mely - nehéz lehet kitalálni - az Univerzumról szól.

Először kifejezetten tetszett. A Kozmosz modern folytatását láttam benne. Az első évadban megismerhettük a Naprendszert és a világűr érdekességeit, galaxisokat, fekete lyukakat, kvazárokat. Neves tudósok és kutatók kommentjei kísérték a filmet és szép, szemléltető számítógépes modellek.

A második évad nagyobb részben még korrekt volt, ismertető lehetséges Naprendszeren kívüli bolygókról, a Naprendszer érdekesebb holdjait is bemutatták, volt rész, ami a Tejútrendszerről szólt. Azonban kezdtek számomra nem épp szimpatikus elemek is megjelenni. Hatásvadász módon akartak bemutatni mindent. A szupernóva robbanásokról szóló részben pl, hogyan hatna egy ilyen a Földre? (számítógépes grafikák a Föld pusztulásáról) Majd üstökösök, aszteroidák becsapódásának következményeit elemezték - természetesen a Földre nézve. (számítógépes grafikák a becsapódás hatalamas erejéről) Megtudhattam, milyen gonosz, durva, brutális, agresszív, rettenes hely a Világegyetem az élet számára, mert minden sugároz valami rondát, galaxisok nyelik el egymást, valami mindig felrobban hatalmas energiákat szabadítva fel, és elpusztítva maga körül mindent. (számítógépes grafikák robbanásokról, robbanásokról és robbanásokról) Az életet is egy távoli bolygón. (számítógépes grafika egy tűzorkánba vesző távoli élő bolygóról) Az utolsó részben elemezték a kozmikus apokalipszist. Éljen!

A harmadik évad ettől is gyengébb lett. Voltak érdekes epizódok, mégis több igen erőltetettre sikeredett, és persze jokerként ismét előkerültek a halálosztó meteoritok és aszteroidák, a szörnyű galaktikus katasztrófák és hogy micsoda pusztulást és dögvészt hozó rémséges dolgok jöhetnek az űrből a meteorokon túl (pl.: halálos UV sugárzás).

A negyedik évad... talán meglettem volna negyedik évad nélkül. Végignéztem az epizódok címeit (Death Stars - Halálcsillagok, It fell from space - Az űrből hullott, Biggest Blasts - Legnagyobb robbanások, 10 Ways to destroy Earth - 10 mód a Föld elpusztítására, Space Wars - Űrháborúk, stb.) és túl sok jót nem ígértek. Nem is tudom, volt-e olyan rész, amiben nem nyírták ki szerencsétlen bolygónkat vagy csak a bolygón lévő életet meteoritokkal, vörös óriássá duzzadt Nappal vagy halálos sugárzással. A negyedik évadban összeszenvedtek 12 részt, újat ugyan nem nagyon mondanak egyikben sem, de tele az egész robbanással, sugárzással, robbanással, hatalmas energiákkal, robbanással, és látványosnak szánt számítógépes grafikákkal a kihalt / felrobbant / felperzselt / elárasztott / tengelyét vesztett / pályáját vesztett Földről.

Azért okoz nekem különösen nagy csalódást a sorozat, mert több, általam kedvelt és ismert tudós adta hozzá a nevét. A Föld az ő mondókájuk alatt válik sivataggá vagy nyeli el egy fekete lyuk. Persze mindig nagyon tudományosan alátámasztva a látottakat.

Tudom, hogy amerikai sorozatról van szó, és az amerikai ismeretterjesztő filmek nagyon hajlamosak a hatásvadászatra, de mintha a hatások mögött egyre inkább elveszne a tartalom és a mondanivaló. És akkor hol marad az ismeretterjesztés?

Úgy tudom készül az ötödik évad. Szegény Föld, vajon mit tudnak még neki kitalálni?

2 megjegyzés:

bubuka_visszater írta...

Animal Planettől meg a Discovery pénzből élnek, érthető hogy oda teszik a szintet ahol a legtöbb a néző.
Állami ismeretterjesztő csatorna meg sehol nincs. Mi is csak annak köszönhetjük hogy a Bartók Vivaldit ad nem pedig Lady Gagát hogy adóforintokból élnek.

Sedith írta...

Nem tudom, melyik csatornán adták, én netről töltöttem. Bár persze valószínűleg valóban nem állami csatornán ment.

Úgy hallottam, Brian Cox csinál most valami új ismeretterjesztő sorozatot a BBC-nél. Majd megkukkantom azt is, hátha jobb.