2011. január 13., csütörtök

Pilis igazi őstörténete

Épp az imént került kezembe ez az érdekes kis cikkecske, mely az Érdi Újság 2011. január 13-i számában olvasható. S hogy mi Pilis igazi őstörténete? Nos, ha valami, hát épp ez nem derül ki a cikkből. Nem tudom eldönteni, hogy ez vajon a cikk hibája, vagy Karsa Botond villamosmérnöké, kinek "A Pilis története az Aranykorban" c. előadását a cikk elvileg összefoglalni volt hivatott.

Megtudjuk viszont, hogy Karsa Botond a Szepes Gyula Művelődési Központ Rovásírásklubjának vendége volt, és zsúfolásig megtelt teremben terjeszthette nézeteit a 16 éve nyugdíjas villamosmérnök, aki erősáramú vizsgálatokkal foglalkozott. Megtudjuk azt is, hogy mindig is foglalkoztatta az őstörténet, a gyakran változó elméletek és a megmagyarázhatatlan rejtélyek. Különösen vonzódik a magyar őstörténethez, mellyel öt-hat éve foglalkozik intenzívebben. S ahogy olvasgatta a témában írt könyveket és internetes cikkeket, rádöbbent arra, hogy amellett, hogy ezeket meghallgatja, saját útját kell járnia. Belemélyedt hát a Magyar Szent Korona és más magyar koronák vizsgálatába. Itt jön a cikk első érdekes mondata: "Vizsgálati eredményeit viszont nem lehet, vagy alig lehet tudományosan igazolni. Azokat valamiféle, mások által nem befolyásolt, tiszta forrásból származó információként lehet tekinteni." Lám. Amellett, hogy még mindig nem tudunk semmit, érdekelne, miféle "tiszta" és "mások által nem befolyásolt" forrás szolgáltathatta számára az információkat...

A java azonban csak ezután jön. Karsa Botond villamosmérnök saját elmondása szerint "a Pilissel Szőnyi József Szántóról szóló előadása után kezdett foglalkozni. A kapott érdekes információk késztették a Pilis igaz őstörténetének vizsgálatára, kutatására. Itt nem a szokványos, tudományosan is elismerhető kutakodást kell érteni, hiszen ezekkel visszamenőleg sok-sok ezer évre alig, vagy egyáltalán nem lehet pontos információkat szerezni. (wtf?) Minderről a sokezer évvel ezelőtti, a Kárpát medencében illetve a Pilisben lezajlott csodálatos, elsősorban szakrális múltról, annak első, a nagy kataklizmáig (meddig?) terjedő, Aranykornak is nevezhető szakaszáról állította össze Karsa Botond az előadását az érdeklődőknek."

És a hír ennyi.

A cikk második fele az Ercsi Hagyományőrző Társaság kiállításával foglalkozik. Az írásból sem azt nem tudjuk meg, mit tudott meg Karsa Botond villamosmérnök az Aranykorról, sem azt, hogy mégis hogyan jutott az egyedülálló tudás birtokába.

Megkíséreltem interneten utána nézni, de nem jártam sikerrel. Nevére is igen kevés találatot kaptam. Pedig annyi bennem a kérdés?

Mikor volt ez az Aranykor?
Pontosabban mekkora időtartamot ölel fel a "sok-sok ezer év"?
Mikor volt a nagy kataklizma?
És végül, ha meg nem ismert elméletét nem lehet sem tudományosan igazolni, és információit tudományosan nem elismerhető kutakodással szerezte, hogy a bánatban várhatja, hogy értelmes ember komolyan vegye a fejtegetéseit?

Kezdem bánni, hogy nem voltam ott, hogy kérdéseimet feltehessem.

2 megjegyzés:

Mirjam írta...

Lehet jobb, hogy nem voltál ott. Én félnék tőlük.

Névtelen írta...

Végülis nagyjából semmit sem állítottak biztosra, meg a nagy semmiről beszélt.

Az meg még akár igaz is lehet :D

"Itt nem a szokványos, tudományosan is elismerhető kutakodást kell érteni, hiszen ezekkel visszamenőleg sok-sok ezer évre alig, vagy egyáltalán nem lehet pontos információkat szerezni."

Jellemzően ezt a mondatot is félreértette sedith. Hiszen itt éppen arról ír, hogy az ő módszereikkel "sok-sok ezer évre alig, vagy egyáltalán nem lehet pontos információkat szerezni".

Tehát nem a tudományos módozatot kritizálta! Nekem legalábbis a szövegkörnyezetből meg a mondat szerkezetéből is ez jött le ;)

"Vizsgálati eredményeit viszont nem lehet, vagy alig lehet tudományosan igazolni. Azokat valamiféle, mások által nem befolyásolt, tiszta forrásból származó információként lehet tekinteni"

Itt is erről ír, teljesen érthetően leírja, hogy információi tisztán, minden más befolyásolódás nélkül, kizárólag a saját fejéből pattantak ki, tehát nem kutatott meg nem nézett utána semminek sem. Így meg akármit is leírhatott volna.

Szóval ezt elhiszem neki. Sedith, te miért vagy ilyen szkeptikus?

A feltett kérdéseidre vonatkozóan meg ezeket tudnám mondani:

Az Aranykor többször is volt már azóta. Ez függ attól, hogy kinek a szemszögéből nézzük és éppen hány óra van.
Szóval hogy mikor? Hát "aranykor", Érted...;D

A sok-sok ezer év az jónéhány ezer évet felölelhet. Tehát a négy-öttől kezdve a néhány millió ezer évet is. Ezen időtartam alatt meg sok mindent megtörténhet. Mint tudjuk meg is történt.

Ráadásul egyetlen értelmes embertől sem vár el ez a cikk semmit sem, hiszen semmiről sem szól.

Innentől kezdve bárki bárhogyan veheti. Akár még komolyan is.

:D