2011. február 6., vasárnap

Homeopátia - Nincs benne semmi

Tegnapi napon én is sikeresen túladagoltam magam egy doboz Gelsemium homeopátiás nyugtatóval, mely a "szakértők" szerint jó infuenzára, félelemre és alvásproblémákra is. Sikeresen, mert az édes, cukros golyócskáknak a leghalványabb hatása sem volt a résztvevőkre, annak ellenére sem, hogy a demonstrációt követően, egy kellemes beszélgetés keretében többen, alkoholt (sört) fogyasztottak rá. (képzeljük el ugyanezt az akciót valódi nyugtatókkal vagy altatókkal!) A kampány weboldala itt!

Íme az Index összefoglalója. Igazán bámulatos, micsoda érveket sorakoztatnak fel a hívők! Nem nyugtat meg a tudat, hogy emberek ilyen "tudással", ekkora ökörségeket hangoztatva sarlatánkodhatnak foglalkozhatnak gyógyítással az országban.

15 megjegyzés:

bemapoe írta...

Ehhez nem tudok nem hozzászólni. Annál igazságtalanabb nincs, amikor nem objektíven állnak hozzá az emberek valamihez. Az alábbiakban megvédem a homeopatákat, anélkül, hogy én hinnék benne. Csak felbosszant az egész témának a direkt rosszul értelmezése.

Például elég idegesítő, hogy ugyanolyan hatást várnak tőle, mint egy hagyományos gyógyszertől. hosszú távú hatása van, nem egyszeri altató, ilyen nem is létezik, ezt minden homeopata orvosnak tudnia kéne, tök amatőrt szólaltattak meg (aki ült. A másik értelmesebb volt.). Ha az ember rendszeresen szedi, csak akkor van hatása, napról-napra egyre jobban alszik.

És tényleg azt hangsúlyozták ki, hogy "nincs benne molekula". Ezt is tudják a homeopaták, ők se hülyék, hogy ne tudnák, hogy a minél nagyobb higítással elvész az anyag belőle. A tüntetésen teljesen kiforgatták a homeopátia működését. Eleve nem az anyag a hatásos szerintük, hanem a minél többször higított, és a "rezgéseket", vagy ők se tudják miket átvevő víz. Amit aztán beletranszformálnak a cukorba.

Ráadásul nem is úgy vették be, ahogy elő van írva: öt golyócskát kellene legalább 10 percen keresztül szopogatni, nyelv alatt, vagy az ajkak és a fogíny között. Ezzel a technikával egy dobozt 160 perc alatt lehet csak elfogyasztani. A lényeg, hogy lassan szívódjon fel, ezen van a legnagyobb hangsúly az adagoláskor. Aki nem így tesz, még akkor se várhatna semmilyen hatást, ha lenne is rövidtávú hatása. De nincs. Ezért túladagolni sem lehet. Egyszerűen ez nem olyan technológia, aminél egyáltalán lehetőség van a túladagolásra.

Nem azt mondom, hogy hiszek benne, csak azt, hogy ha valaki demonstrációt szervez valami ellen, akkor járjon rendesen utána, szólaltassa meg az ellenérvek képviselőit is (ezzel a buta "szakemberrel" ez nem történt meg), és ne próbálja meg úgy felhasználni a gyógyszert, ahogy az az emberek képzeletében a hagyományos gyógyszerekről él.

Sedith írta...

Úgy látom, ez elsősorban rád vonatkozik, a szervezők ugyanis nagyon jól ismerik a homeopátiát. Emellett pedig képben vannak kémiából is (ami pl. rám nem igaz), s ez pont elég ahhoz, hogy egyértelmű legyen: a homeopátia egy nagy kamu. Mindez rád úgy tűnik kevésbbé igaz, mert lényegtelen dolgokon lovagolsz. Jó hogy nem jössz te is energiával meg információval, meg "matérián" túli világgal? Járj utána a homeopátiának, a történelmének, nézd meg mi ez, majd lesd meg a kampány oldalát is, mielőtt véleményt alkotsz. Akkor talán megérted a kampány célját is.

És kémia mellett tanulj kicsit a placebóról meg a kettős vak kísérletről. Akkor talán nem veszel védelmedbe áltudományos baromságokat. Mi az, hogy idegesítő, hogy ugyanolyan hatást várnak tőle, mint a hagyományos gyógyszertől? Mégis milyet kéne várni? Egy elvárás volt: legyen hatása. De nincs! Ezzel az erővel védhetnéd a csodagyógyítókat is, mert a kritikusok ugyanazt várják tőlük, ugyanazt a gyógyulási folyamatot, mint egy rendes gyógymódtól. Szent Ég Bem, gondold már végig, miket írtál le!

http://www.1023.hu/images/stories/water%20memory%20-%20mrns.png

Koppany írta...

Akkor ezennel neked is fokozottan ajánlom Carl Sagan korok és Démonok c. könyvét, ami pont ezzel a témával foglalkozik: a hiszékeny emberekről szól, akik immunisak a tudományos érvekre.

Koppany írta...

Amúgy hihetetlen hogy egyesek mennyi baromságot elhisznek csupán azért, mert néha az a magyarázat egyszerűbbnek hangzik, mint a tudományos.
Aki meg egyszer már elhitte, azt már utána nem érdeklik a tények, mert saját magának se akarja beismerni, hogy hülyét csináltak belőle.

Amit a homeopátiás szerekről mondanak, az tipikusan a bullshit kategória, egy csipetnyi placebóval megfűszerezve. "egyszerre keveset", meg "lassan szívódik fel", meg "túl nagy hígítás", ez mind pont ugyanolyan, mint hogy a szellemek csak sötétben jelennek meg és csak kopogással tudnak kommunikálni, de ha kétkedő van a közelben akkor még úgy sem. A szellemek biztos félénkek.
Ettől függetlenül én állítom, hogy a homeopátiás szereknek igenis van hatása: pszichoszomatikus. Mint a placebónak. Az emberek elhiszik hogy gyógyszer, megnyugodnak, endorfin és dopamin szabadul fel a testben, ezért a lájtosabb betegségekből hamarabb meg lehet gyógyulni. Ennél többre azonban nem szabad gondolni.

annalight írta...

koptschek hozzáállása szimpatikus, a szkeptikusoké meg nem.

Sedith írta...

Pfff... nem mintha a szkeptikusok nem azt mondanák amit Koptschek, de mindegy. Csak el kellene olvasni.

Biztos nekik is nagyon unszimpatikus lenne - már ha élnének:

http://whatstheharm.net/homeopathy.html

http://www.abc.net.au/news/stories/2010/06/09/2922714.htm

Vagy nem lennének börtönben:

http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/28/homeopathy-baby-death-couple-jailed

Sajnos a sort még lehetne folytatni. De legyen csak unszimpatikus, ha valaki látványosan fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy baromság, és emberek halhatnak meg miatta. A cinikus bunkó bandáját, hát mit képzelnek?!

nonameblogger írta...

Bemapoe: A szkeptikusok természetesen pontosan tudják, hogy amit csináltak az nem áll jól össze a homeopátia állítólagos hatásmechanizmusával. Igen, ez így nem igazságos, valóban. Csakhogy itt nem arról van szó, amiről első olvasatban szó van, hogy cáfolunk egy állítást. Ez az egész itt egy demonstráció, olyan embereknek, akik sosem gondolkodtak el a dolgon, de elhiszik a feliratokat a dobozon, miszerint is xet gyógyít, meg nincs mellékhatása, meg természetes. Aki nem gondolkodik el a dolgon az azt hiszi, az egész voltaképpen úgy működik mint a "rendes" gyógyszerek, beveszed oszt' csinálja amit kell, ha meg többet veszel be, jobban csinálja. Ha ezek közül az emberek közül néhányan nézték a műsort, talán elgondolkodtak a témán és ennyi. Aki úgy gondolja hogy egy gyógyszerben a kémiai összetétel az, ami hat, de nem nézett utána, az mostmár nem szedi a cuccost. Aki meg beveszi, hogy itt kvantumszinten kell vizsgálni a dolgot, az hülyének nézi és szemétnek tartja a szkeptikusokat, hiszen ők mr rég megmondták, hogy nem ez a hatásmechanizmus.

Az egésszel az a baj, szerintem, hogy túlságosan butusnak nézi a célközönségét, ezért egyszerű de hibás érveket használ, amivel viszont több támadási felületet nyújt. Ez egyébként pont ugyanaz a taktika, amivel az ellenoldal támadja pl az evolúcióelméletet.
Szerintem egyszerűen azt kellene elmondani az embereknek, hogy a homeopátiás cukorgolyócskák pont ugyanúgy hatnak mint a szimpla cukorgolyók, amennyiben nem tudod róluk, hogy szimpla cukorgolyók. Amitől még hathatnak persze, pont mint a placebo. A hit ereje, meg az öngyógyításé. A bajok vele a következők: hogy 1: hazudnak az embereknek a hatás okáról és sokért adják el nekik a semmit, 2: másrészt a félretájékoztatás miatt esetleg olyankor is beveszik a cukorgolyót valami más helyett, amikor olyan bajuk van, amihez a hit ereje már kevés.

Szerintem a szkeptikusok lennének a legboldogabbak, ha valaki tényleg felfedezne egy olyan módszert ami így hat, ezen az elven vagy bármelyiken, varázslattal, ráolvasással, mindegy, de HAT. Sajnos csináltak egy csomó olyan kísérletet amiben összevetették a homeobogyót a cukorgolyók hatásával, és semmi különbséget nem találtak a kettő között, és EZ az igazi gáz.

annalight írta...

wtf?
ennek a felismerése szimpatikus: ezt figyelmen kívül hagyni butaság. és elolvastam.

Ettől függetlenül én állítom, hogy a homeopátiás szereknek igenis van hatása: pszichoszomatikus. Mint a placebónak. Az emberek elhiszik hogy gyógyszer, megnyugodnak, endorfin és dopamin szabadul fel a testben, ezért a lájtosabb betegségekből hamarabb meg lehet gyógyulni. Ennél többre azonban nem szabad gondolni.

2011. február 6. 14:05

Sedith írta...

Ugyanezt tudják a szkeptikusok is, de a placebo hatás nem nevezhető a homeopátia hatásának. Placebo szinte bármi lehet, mégsem adja rá áldását az OGYI - ahogy a homeopátiára.

Vajon mennyire fair gyógyszerként árulni placebót, ezzel félrevezetve a vásárlókat? Így egy laikus hogyan fog különbséget tenni, hogy megfázásra még jó, de influenzával már érdemes lenne rendes orvoshoz menni?

A magam részéről talán azt tartom hibának, hogy a kampány viszhangjában nem kapott elég hangsúlyt az, hogy "a homeopátiás termékek egy speciálisan a homeopátiára szabott törvénykiegészítésre alapozva hatékonyságuk mindennemű bizonyítása nélkül kapják meg a gyógyszer minősítést".

Úgy látom, ez sok embert elgondolkodtat, amikor megtudja. Jobban kellett volna hangoztatni.

similarthings írta...

Na álljunk meg egy szóra. Nem tudom miért is kellene ehhez bármiféle diplomával, pláne orvosival rendelkezni ahhoz hogy megállapítsuk hogy a semmi az semmi. Emelhetjük négyzetre, várhatunk vele hosszú ideig, a semmi az semmi marad.

Ahhoz hogy azt kijelentsük hogy a nulla azaz 0 hatóanyagú szer hasson, ahhoz nem orvosi diploma kell, hanem leginkább általános iskolai végzettség. Ahhoz hogy azt kimondjuk hogy a folyékony víz az elsődleges és másodlagos kémiai kötéseken túl (amelyek néhány bites információk) más információt nem képes tárolni, az pedig középiskolai tananyag.



Kellene hogy legyen.



A homeopaták ezt a tananyagot nem tanulták meg rendesen, el kellene venni tőlük az érettségi bizonyítványukat. A homeopátiás magyarázatok, illetve a homeopátiás gyógyulás, ha igaz volna, akkor azonnal dobd ki pl. a telefonod, a számítógéped, mert az ilyen alapokon létrehozott eszközök akkor nem is működnének. Az a tudás, amely ezeket az eszközöket létrehozta az totálisan ellenkezik a homeopátia vudujával. Nincs is jobb szó rá, mert ez egy voodoo-magic.



Szóval ha semmi hatóanyagú szert rendszeresen szedi az ember ugyanúgy nem lesz semmi hatása mint egy szemnek, vagy az összes szem egyszerre történő beadása esetén. Ezt (is) demonstrálta volna ez a 10.23-as kis akció.

Hatványozhatjuk a semmit, mondom, vagy akár időben is hagyhatjuk állni, az nem fog semmi sem csinálni, nem fog hatni, nem fog megromlani meg semmi. Hisz a semmi az semmi.

Aki pedig itt kvantumfizikával akar esetleg érvelni azt mentem „lelövöm” : )

Anna, amiről meg te pszichoszomatikus jelenségként írsz, azt nevezzük néven: úgy hívják hogy placebohatás. Minden gyógyszernél hat. Csak a valódi hatóanyagos gyógyszereken ezen kívül még ott van a hatóanyag is…

Apropó, a gyógyszernek mint orvostudományi fogalomnak van egy alapvető fogalmi eleme, azt úgy hívják hogy hatóanyag. A homeopátiás szernek viszont nincs ilyenje, legfeljebb csak vivőanyaga, ami viszont a nagy semmit viszi. Már csak azért is a nagy semmit viszi, mert másra nem képes. A fizika és kémia tudományágai meglehetősen alap szinten mondják ki ezt. Tudom, mert ott voltam.

Amikor tanították. :)

Koppany írta...

Anna tőlem idézett :)
A kvantumfizikát azok szokták érvként felhozni itt, akiknek fogalmuk sincs róla hogy mi az, de bonyolult szó és nagyon tudományos a hangzása, szóval szerintük biztos köze lehet hozzá.
A homeopátiás szereknek a placebohatáson kívül másik fontos pozitívumuk, hogy cukorból vannak és ezért finomak, és engem már ezzel meg lehetne győzni a rendszeres fogyasztásukról :-)

annalight írta...

az agresszív hangnemed (pl ahogy válaszoltál nekem) miatt taszító az egész. ez nem azt jelenti h nincs igazad.

Kékleány írta...

Akartam küldeni hozzászólást, de ami a lényegét illeti, az úgyis az lett volna, hogy ha nem mondok semmit (mert úgyis kb. tudod a véleményemet), akkor minek firkálok ide... csak Annának abban igaza van, hogy sokmindenben, főleg az érvelésekben, a mód is számít. És én sem szeretem, ha lekezelő módon akarnak meggyőzni arról, hogy nincs igazam. (Sedith, nehogy ezt Magadra vedd!)

pounderstibbons írta...

@Bemapoe:

Mindennél van lehetőség túladagolásra, még a víznél is.
Az pedig, hogy többezer emberből SENKINÉL nem váltott ki semmilyen hatást elég árulkodó.

Ha csak a hosszútávon előbúvó hatásokról lenne szó, meg a megfelelő szopogatási módszerről, akkor simán ki kellene jönnie a hatásnak egy hosszútávú kettősvak tesztnél.
Ilyet a HP-sok meg sem próbálnak csinálni.
Ráadásul van olyan homeopata, aki szerint igenis látni kellett volna a hatást a túladagolóknál (lásd index videós HP némber No. 1.), sőt kifejezetten volt aki ajánlgatott nekünk szereket, amelyek szerintük azonnal hatnak.

Mindezeken túl a szinte garantáltan nem hatásos ultrahígítású Hp szerek mellett, szintén kevésbé ismert tény, hogy léteznek valódi hatóanyagot tartalmazó HP szerek (Spigelon, Stodal, stb.) amelyekben VAN hatóanyag dögivel, mivel alig hígították őket, de mivel HP gyógyszerként törzskönyvezték őket, egyszerűen nincs rájuk releváns vizsgálat, se a hatékonyságukra, se a mellékhatásaikra.

Csak ezt mind egyhuzamban elmondani a HP alapelveivel és magas hígítási fokú placeboval együtt egy negyedórás tv riport keretein belül se mindig lehet.

A túladagolással talán kaptunk annyi figyelmet, hogy néhány helyen ki tudjuk fejteni a részleteket.

bemapoe írta...

Nekem csak az kritika módja nem tetszett, az, ahogy csinálták.

Ha az evolucionisták védték volna meg az evolúciót nem fair játékkal, az se tetszett volna.