2011. március 1., kedd

Gamerek figyelmébe

És mert lusta vagyok írni.

11 megjegyzés:

GGábor írta...

Akármi is ez, elég gyengeelméjű "valami", de legalább kicsit megmozgatja a csemetéket. Az már más kérdés, hogy a saját gyerekeimet ilyennel nem traktálnám.

Sedith írta...

Gábor, ez leginkább egy vicc. :)

GGábor írta...

Sedith, tudom, hogy vicc :)
Csak én máshogy látom.
Most gondolj bele, mi van a gyerekek kezében: Egy vezérlő eszköz, amivel a képernyőn lévő eseményeket befolyásolják. De az a vezérlőeszköz keresztformájú. Sajnos nem tudatosul az emberekben, hogy egy kivégző eszköz szimbóluma.
Ilyen vagy ehhez hasonló kínzó- és kivégzőeszközökön haltak szőrnyű halát emberek talán ezrei az évszázadok során. Humanista ember inkább szégyenkezne egy ilyen szimbólum használata miatt. Ráadásul sok helyen egy megkínzott emberel ábrázolják. És ami még nonszensz egy vallás jelképe, ami elvileg a tanításában ennek a szimbólumbak a gyökeres ellentéte. Persze itt egyből lehet az mondani, hogy van a kereszt és van 'a Kereszt', amin Jézus meghalt, de ez mit sem számít, egy csak egy gyatra silány magyarázat lenne valami legalizálására...

marcel írta...

GGábor, látom, átjött a videó lényege! egyébként a feszület, amit te "keresztnek" nevezel, az emberiség megváltását reprezentálja. azért nagy különbség, hogy egy humanista perspektívája az, hogy "trágya leszek", de lesznek utánam más emberek, akik szintén trágyák lesznek... ezt kéne tanítani a gyerekeknek!

Sedith írta...

Gábor, itt most nem egészen tudok veled egyet érteni. Azért nem, mert a kereszt az egyik legősibb szimbóluma az emberiségnek, már évezredekkel a kereszténység előtt használták, és azelőtt is, hogy bárkit kereszten végeztek volna ki. Használták a négy elem (föld, tűz, szél, víz) és a négy égtáj szimbólumaként, de jelentette a világ egységét is; a függöléges vonal jelképezte az istenit, a vízszintes a földit. Nem a kereszténységgel vált szent szimbólummá és nem is Jézus - már ha létezett - mártírhalálával.

A kereszt keresztény változata, a feszület is sokkal inkább ennek az ősi szimbólumnak a továbbélése semmint kivégzőeszköz.

GGábor írta...

Feszület vagy kereszt számomra egyre megy, bár értem a különbséget, akkor is csak egy kínzó és kivégzőeszköz.
Igazából nem a keresztény vallás találmánya, csak annak a szimbólumává vált.
Amúgy miért is kéne az emberiséget megváltani, szerintem nem kell és fölösleges is.

GGábor írta...

Sedith, természetesen nem is kell ebben egyetértenünk :-) Az én szilárd véleményem akkor is hogy a kereszt egy kivégzőeszköz is. Persze van más múltja is elismerem. Pontosan úgy mint a szvasztikának. Egyik kultúrában jót jelent, a másikban rossz ideológiákhoz kötötték.

Sedith írta...

Azt senki sem vitatta, hogy a kereszt kivégzőeszköz is volt. CSak ennek a szerepnek az előtérbe helyezését vitatom. Való igaz, hogy egy-egy szimbólum jelentése koronként változik. Spartacusék valószínűleg osztanák a te álláspontodat. A mai emberek kevésbbé. :)

(azt meg csak zárójelben jegyzem meg, hogy Jézus korában valószínűleg nem is latin, hanem T alakú keresztre feszítették az elítélteket)

marcel írta...

GGábor, már hogy ne kéne az emberiséget megváltani, te nem "leszel trágya"...? Nagy perspektíva egy ember számára.

Sedith, Jézus léte kétségbevonásának tudományos színvonala kb. a holocaust kétségbevonásáéhoz hasonló, és az indítékai is kb. ugyanazok.

GGábor írta...

marcel,
no comment... :-)

Ricsi írta...

marcel meggyozodeses, egyugyu fundamentalizmusa mindig lenyugoz. koszonom