2012. május 9., szerda

Én? Álomfejtő?

- Sedith, a fog, mit jelent, halált?
- Hogy micsoda? 
- A fog az álomban mit jelent? Nem halált?
- A fog? Az álomban? Fogalmam sincs, de hogy jut eszedbe épp tőlem kérdezni? 
- Te mindig annyit olvasol, gondoltam biztosan tudod. 

Egyrészt meglepődtem, mert a kollégám mintha valóban tőlem várt volna tanácsot az álma kapcsán. Még azután is láttam rajta valamiféle várakozást, hogy elmondtam neki: az ilyenekben nem hiszek, és az álmodó tudhatja legjobban, mi okozhat nála olyan kellemetlenséget, veszteségérzést vagy frusztrációt, mint a szájából kihullott fogaktól való félelem (esetleg a folyamatban lévő válása?). De semmiképpen ne gondolja, hogy ez valami előrejelzés a jövőre. (vajon csak én láttam kicsit csalódottnak, vagy valóban az volt?)

Másrészt ezután a párbeszéd után elgondolkodtam, micsoda különbségek vannak aközött, melyik ember mit vél tudásnak vagy műveltségnek. S mondjuk ha engem - legyünk optimisták - műveltnek tartanak a munkahelyen (vagy legalábbis nem akkora hülyének, mint másokat) akkor van, akinek ebbe beletartozik az álomfejtés és talán egyéb okkult "tudományokban" való jártasság is. Mert nem tudnak különbséget tenni. Nekik ezek a témák éppolyan rejtélyesek, mint az univerzum keletkezése, vagy az élet dinamikus változása az evolúció  során. Furcsa volt ezt ennyire közvetlenül megtapasztalni. 

3 megjegyzés:

bemapoe írta...

Wow, ez így tényleg megdöbbentő, az utolsó bekezdés. Tényleg lehet, hogy nem tudnak különbséget tenni. Milyen durva.

Caenorhabditis Elegans írta...

Nem lehet, hogy pszichológiával keverte össze? Sokfelől hallani, hogy az álmokban megjelenő dolgok mindenfélét szimbolizálnak, hivatkoznak pl Freudra, meg hasonlók. Nem érdekel az ilyesmi és eléggé szkeptikus vagyok az álmok általános szimbolikájával kapcsolatban, de másnak esetleg meggyőzőek lehetnek az emlegetett nagy nevek.

anonymous írta...

A műveltség és az intelligencia
nem járnak kézen fogva.
Sőt!
Hinni azt hiszem jó dolog,
igaz,
én mindig a hitetlenek táborát gyarapítottam
"látni, megérinteni, érezni a dolgokat a fantáziámat más célra használom.".