2011. március 30., szerda

Egy kis olvasnivaló

Ateista Napló

7 megjegyzés:

GGábor írta...

olvasgatom már én is, néhány napja találtam erre a weboldalra :-)

Névtelen írta...

Köszönöm, hogy kitetted a linkem. Én is kitettem a tiédet.

Ateista Napló írta...

Ezt a Gamerek figyelmébe c. bejegyzéshez szerettem volna írni Marcelnek válaszolva, de sajnos valamiért nem engedi a rendszer, hogy ahhoz a cikkhez írjam:

Marcel írta:

"Jézus léte kétségbevonásának tudományos színvonala kb. a holocaust kétségbevonásáéhoz hasonló, és az indítékai is kb. ugyanazok."

A holokausztot dokumentumok, filmfelvételek sokasága támasztja alá. Jézus létéről ugyanez nem mondható el. Jézust nem említik vele kortárs történelemírók, dokumentumok. Kicsit furcsa, ha azt vesszük, hogy a Biblia milyen csodás cselekedeteket tulajdonít neki. Fura, hogy ez abban az időben senkinek sem tűnt fel...

Az Új Testamentum időrendben első könyvei a tudomány mai állása szerint Pál apostol levelei (kb. 50-60 körül íródtak). Az evangélumok, amelyek beszámolnak Jézus életéről ennél később keletkeztek és egyik evangélista sem volt szemtanúja Jézus életének. A keletkezés idejére nézve első evangélium Márk evangéliuma, amelyet kb. 70 körülre datálnak a bibliakutatók. (Mielőtt említenéd János evangéliumát - a mai bibliakutatók többsége szerint nem János apostol írta, csupán a korai egyházi tradíció tulajdonította neki. Kb. 90 körül írta egy ismeretlen szerző.)

A Biblián kívül alig találunk utalást Jézusra abból a korból. (Megintcsak azt mondom: furcsa, ha akkora nagy dolgokat tett, mint a Biblia állítja.) A keresztények szeretik idézni Josephus Flavius egy 93-ban írt könyvét, amelyben van egy rövid, de roppant hízelgő bekezdés Jézusról, ahol Josephus Krisztusnak nevezi. Azonban ma a kutatók úgy tartják, hogy noha ott valóban írhatott valamit Josephus Jézusról, de a hízelgő passzusok későbbi keresztény betoldások, hamisítások. Ezt alátámasztja az a tény, hogy Josephus sosem tért át keresztény hitre. Ha valóban Krisztusnak gondolta Jézust, akkor hogyhogy? De persze még ha annak gondolta volna sem lenne ez perdöntő bizonyíték Jézus létezése mellett, hiszen mint mondtam ez a könyv már 93-ban íródott, amikor Josephus már hallhatott a keresztény mítoszokról.

A személyes véleményem az, hogy valószínűleg lehetett valamilyen történelmi alapja a Jézus mítosznak. Úgy értem létezhetett egy ember, akire aztán felépítették ezt a mítoszt, utólag csodás tulajdonságokkal ruházták fel és megváltónak hitték a követői és a többi. Abban az időben Júdeában a római elnyomásnak köszönhetően számos ilyen messianisztikus mozgalom létezett és sok ilyen önjelölt messiás támadt. Az is lehet, hogy a názáreti Jézus alakját több ilyen figurából gyúrták össze, de én úgy vélem valószínűleg létezett egy konkrét ember, akire visszavezethetők bizonyos konkrét dolgok, de ez a valós Jézus távol állt a Bibliában ábrázolt Jézustól. Úgyhogy ha az a kérdés, hogy a bibliai Jézus létezett-e, akkor bármily meglepő, de valószínűleg "nem" a válasz.

Csak gondolj bele, hogy manapság milyen gyorsan át tud alakulni egy hír képtelen pletykává, tények hazugságokká és csúsztatásokká! Miből gondoljuk, hogy ez akkoriban másképp volt? Amikor amúgy is a vallás, a hiedelmek és babonák határozták meg az emberek életét. Szinte elkerülhetetlen, hogy egy önjelölt messiás alakját követői a halála utáni néhány éven belül istenné emeljék. Úgyhogy mire elérünk Pál apostolhoz és az Új Testamentum keletkezési időben első könyveihez addigra már eltelt kb. 20 év Jézus halála óta (ha valóban létezett egy ember, akire épült a történet) - rengeteg idő ahhoz, hogy hétköznapi halandóból Isten fiává váljon az őt követő szekta szemében.

Egy szó, mint száz: ha létezett is egy Jézus-alap, nem állja meg a helyét az az állítás, hogy megkérdőjelezni a létét ugyanaz a szint, mint megkérdőjelezni a holokausztot. A holokauszt mellett rengeteg bizonyíték van, Jézus léte mellett meg szinte alig van valami. Perdöntő bizonyíték pedig nem került eddig elő.

Ateista Napló írta...

Ja, egyébként "Ateista Napló" voltam :))

Sedith írta...

Szia "S"! :)

Szívesen!

Csak mellékesen jegyzem meg, Marcel nem az a kategória, akire hatnak az észérvek. ;)

Üdv!

FridaySpider_ írta...

Oh, majd észben tartom. :) Köszönöm.

Sedith írta...

Nincs mit! Hosszú hetek tapasztalata ez. :D