2010. november 6., szombat

Szkeptikus Társaság kontra ÉRTEM: vita (?) az evolúcióról

"Ha nem beszélsz azzal, akivel pedig szót lehetne érteni, veszni
hagytál egy embert. Ha pedig beszélsz azzal, akivel nem lehet szót
érteni, elvesztegetted szavaidat. Az okos ember sem az embereket nem
hagyja veszni, sem a szavait nem vesztegeti el".
Konfuciusz


Először csak rácsodálkoztam. Már késő este volt mikor elém került az információ, épp aludni készültem. A rácsodálkozáson kívül többre nem volt energiám. Aztán másnap, mikor tiszta fejjel néztem rá az Evolúció kontra Intelligens tervezés oldalra, teljes volt bennem az értetlenség. "Vita? Mégis minek? Valóban elhiszi bárki, hogy ez akárhova is vezethet?"

Mivel úgy gondolom, kifejezetten rossz döntés volt a Szkeptikus Társaság részétől vitába bonyolódni az evolúcióról, szerettem volna pár sorban leírni ezt a blogjukon. És ekkor jött a döbbenet: miuán többen kritikus hangot ütöttek meg a Szkeptikus Társaság döntését és az Értem Egyesületet illetően, a kommenteket letiltották. Szépen állunk, mondhatom. Csalódtam.

Felteszem a kérdést: ha egy csoport agresszívan hirdetné (mint ahogy egyébként ilyen csoport is létezik) hogy igenis a Föld a világegyetem középpontja és körülötte kering a Nap, lenne bárki, aki leállna vele vitatkozni? Ha mások a Föld alakját vennék célba, és "bizonyítékokkal" igyekeznének alátámasztani, hogy az lapos, akadna olyan geológus, aki válaszra méltatná? Mi oka lenne hát bárkinek leállni az intelligens tervezés pártiakkal, hacsak az nem, hogy növelje a népszerűségét és teret adjon neki olyan területen, ahol semmi keresnivalója?

Tavaly magam is megemlítettem pár sorban, többek között miért nem szabad vitatkozni az intelligens tervezettség és a kreacionizmus hívőivel. Ezt azóta nem csak az ID képviselőivel, de valamennyi olyan emberrel és ide író kommentelővel szemben tartom (legalábbis igyekszem) akik hit alapon, zavaros áltudományos butaságokat dörgölnek az orrom alá. Okos ember tudja: a hittel nem szállhat szembe, főleg nem észérvekkel. És az ID nem más, mint egy csökönyös vakhit, zavaros, romlott áltudományos masszába ágyazva. A vitával a Szkeptikus Társaság nem azt éri el, hogy az ID kevésbé tűnik tudományosnak a laikusok előtt, hanem épp az ellenkezőjét: azt a képet erősíti, hogy van még mit megvitatni az evolúció létjogosultságával kapcsolatban.

Az, hogy egyáltalán leálltak velük vitatkozni, már hatalmas siker az Értem Egyesület számára. Az emberek többsége nem fogja elolvasni a hosszú vitairatokat, csak magáról a vita létéről lesz tudomásuk. És közben az intelligens tervezettség is döngetheti a mellét: az evolucionisták beadták a derekukat! Lám, szükséges a párbeszéd, a "kulturált vita". Hisz bőven van itt mit megbeszélni!


Néhány javaslat hasonlóan értelmes viták indítására, természetesen csakis "kulturált" keretek között

De ha nem így, akkor hogyan lehetne megakadályozni azt, hogy többen csatlakozzanak hozzájuk? Egyrészt nagyobb figyelmet kellene fordítani az oktatásra és a tájékoztatásra. Másrészt ott a humor. (volt erre egy nagyon jó kezdeményezés, igazán sajnálom, hogy végül csak kezdeményezés maradt) Ha nevethetünk azokon, akik tényként állítják, hogy a Föld lapos, ha kinevethetjük azokat, akik szerint az ember a világ közepe és érte jött létre nem csak minden földi élőlény, de egy felfoghatatlanul hatalmas és komplex Univerzum is, miért ne lehetne nevetni a teremtéshívőkön is? Miért kellene tisztelni őket és megadni nekik, hogy "kulturált" keretek között érvelhessenek az evolúció ellen? Hiszen már ezt a "kulturált vitát" is azzal kezdik, hogy szándékosan félreértelmezik Richard Dawkins mondatát, majd további ferdítéseknek lehetünk tanúi. Magyarul hazudnak, torzítják a valóságot és elismert biológusok is tudósok kiragadott mondatait helyezik olyan szövegkörnyezetbe, hogy azok őket igazolják. Hát lehet így "kulturáltan" vitatkozni? Érdemes egyáltalán? Kialakulhat egyáltalán párbeszéd a blogon belül?

Nem. Természetesen nem. És őszintén szólva nem tetszik az a tendencia, hogy hirtelen fontos lett az, hogy a két nézet közti ellentmondásokat megvitassák. Olyannyira fontos, hogy az ellenvéleményeket a tisztelt társaság meg sem hajlandó hallgatni ezzel kapcsolatban. Láttunk már ilyet a történelemben: egy ideológia képviselőire a csoport tagjai először csak legyintenek, aztán leállnak velük beszélgetni, később már azokra legyintenek, akik nem vallják az adott ideológiát, majd egyszer csak hopp, az ideológia kötelező lett a csoporton belül. Néhány évtized elég hozzá.

Az evolúció nem szorul védelemre. Csak azok gondolják az ellenkezőjét, akik a hit szemüvegén át néznek a világra, és vakok a tényekre. Ezért nem helyes úgy tenni, mintha valóban védeni kellene. Mert akkor már mások is elhihetik.

Stephen Jay Gould Dawkinsnak adott tanácsa ma is és itt is érvényes: az intelligens tervezés hívői nem érdemlik meg, hogy vitába szálljanak velük. Mert a vita már fél siker a számukra. És ez nem megengedhető.

UPDATE: A Szkeptikus Blogon időközben feloldották a vitára vonatkozó komment korlátot, így újra szabad a szó! :)

7 megjegyzés:

GGábor írta...

Dawkins filmje
http://www.youtube.com/watch?v=ghYv3NobZm0
http://www.youtube.com/watch?v=VBDJgXOZqIc

Sedith írta...

Kösz Gábor!

GGábor írta...

Szívesen! :-)

pounderstibbons írta...

Először is: Sajnálom ha csalódtál, de már lehet kommentelni, és ott leírtam az érveimet is a vitáról. (meg azt is, hogy a kommentelés letiltása szerintem sem volt a legcélszerűbb)

A vita az ID-sekkel, tényleg kétélű fegyver lehet, de alig egy határral arrébb nincs benne az evolúció a tananyagban(Románia).

Nem hinném, hogy mi (főleg politikusaink), vagy elhanyagolt oktatási intézményeink annyival jobbak lennének, hogy képesek legyenek kellőképpen felvértezni a tanulókat az ID mozgalom ellen.
(éppen kifogynak a biológia és kémiatanáraink mellesleg)

Ilyenkor jól jön, ha tudunk mutatni egy vitát, az érvek közvetlen összecsapásáról, és nem kell minden egyes ID-s dumára tucatnyi honlapról összevadászni a válaszokat.

Tudom, mert elég gyakran csinálom.

Nekik van egy saját univerzumuk, és aki abba bekerül, az nem jut el a tudományhoz. Még azt a cikket is félnek linkelni, amivel éppen vitatkoznak.
Ezt a vitában már nem játszhatják el.
A vita nyithat egy kis rést a pajzsukon.

Sedith írta...

Kedves Pounderstibbons!

Köszönöm a korrekt hozzászólást. Tulajdonképpen úgy gondolom, ez a bejegyzés nem született volna meg, ha nem tiltjátok le a megjegyzéseket.

Tudom, hogy Romániában nem tananyag az evo, és mi sem haladunk épp jó irányba, ezért az érveiteket is megértem, mégis komolyan tartok attól, hogy ez az egész visszafelé is elsülhet.

Én továbbra is gyanakvóan tekintek a vitára a fent felsorolt indoko miatt, ám bízzunk abban, hogy az idő nem engem, hanem benneteket igazol.

Üdv,

Sedith

bubuka_visszater írta...

én is pounder véleményét osztom, szerintem a vita (a mi kis side-projectünktől eltekintve is) egy igencsak jó lehetőség lenne hogy iszonyatosakat rúgjanak az ID-be.
De ahhoz jó retorika kell, jó - és egyszerű - érvek. És meg kell fordítani a meccset, ahogy az a filozófus mondta a SZT. Konferencián: az ÉRTEMesek per pill játsszák az agyukat, magukat 'kételkedőknek', 'szkeptikusoknak' állítva be, és a másik oldal magyarázkodhat.
Fenét. Frontális támadás, sarokbaszorítás, az ő 'érveik' szétcincálása és nevetségessé tétele - uolyan stílusbeli eszközökkel mint ahogy ők operálnak. És visszakérdezés: ti ezt tényleg komolyan gondoljátok? Ha Tasinak milliós nézettség mellett a kamerába kéne belemondania hogy ők tagadják a Holdraszállást is, már nem vágna olyan vidám képet mellé, mert nyilvánvaló lenne mindenkinek hogy igen, ezek EKKORA IDióták..

zkacsa írta...

Szerintem nem gond ha a szkeptikus társaság leáll ilyen Tasi félékkel vitatkozni, végül is erre lett kitalálva a szkeptikus társaság amely nem hivatalos tudományos szervezet, hanem civil kezdeményezés.

Az volt a gond amikor Pléh Csaba és Kampis György leült vitatkozni a közismerten kreacionista Jeszenszky Ferenccel és a krisnás Tasi Istvánnal a mindentudás egyetemének klubrendezvényén, az MTA(!) egyik termében:

http://mindentudas.hu/magazin/klubrendezveny/item/183-evolúció-és/vagy-kreáció?.html


bubuka_visszaternek igaza van, Tasiék tényleg tagadják a Holdraszállást mert a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének alapítója, Bhaktivedánta Szvámi Prabhupáda szerint a félistenek nem engedik az embereket magasabb bolygókra lépni, mert az embereknek nincs ehhez joguk, továbbá az űrhajósok nem érzékelték a Holdon található mennyei gazdagságot, ezért nem járhattak ott.Prabhupáda szerint a más bolygókra, például a Holdra vagy a Napra történő utazás különböző védikus elvek – ilyen például félistenek imádása – követésével lehetséges

Tasiék szerint lehet a Napra is utazni...