2011. augusztus 5., péntek

Bréking!

Több mint 30 év telt el Carl Sagan: Cosmos c. sorozatának forgatása óta. Bár a mai napig szívesen veszem elő és nézem meg, tagadhatalan, hogy korunk közönségét már nehezen lehetne vele megnyerni. Az elmúlt három évtizedben jelentősen fejlődött a számítástechnika, más látványvilághoz szoktunk. Mindemellett a tudomány is fejlődött és jelentős felfedezések születtek.

Azonban úgy tűnik lesz Cosmos az új generációnak is, ugyanis Ann Druyan (Carl Sagan özvegye), Steven Soter és Seth MacFarlane (Family Guy) közreműködésével készül a 13 részes folytatás. A tervek szerint a sorozat műsorveztője Neil deGrasse Tyson asztrofizikus lesz.

Tekintettel korunk dokumentumfilmjere, vannak kisebb aggályaim arra vonatkozóan, hogy a látvány esetleg a tartalom rovására megy majd, ám Ann Druyan résztvétele miatt bízom abban, hogy a sorozat méltó utóda lesz az eredeti Cosmos-nak, és tovább élnek benne Carl Sagan gondolatai.

10 megjegyzés:

GGábor írta...

Többek között a Cosmos c. sorozat és Carl Sagan is meghatározó volt anno a világnézetemre. Akkor még igencsak gyerek voltam, nagy hatást tett rám. Abban az időben 'faltam' a sci-fi-t, mindig megkaptam az agymosást: "inkább a templomba kéne járnod vasárnaponként,mint ilyen marhaságokkal foglalkozol, mert elkárhozol". :-)
Remélem jó és méltó folytatás lesz az új sorozat.

Sedith írta...

Komolyan ezzel mosták az agyad? :DDDD
Vagy inkább :((((

GGábor írta...

Igen, sajnos a családban sokan így vélekedtek. Apám mérnök volt, de nem igazán mert vagy akart ellentmondani a 'főáramnak'. Sajnos már nem él...

Sedith írta...

Engem valahol mindig megdöbbent, hogy van, illetve a nem túl távoli múltban is volt olyan ember, aki egy ilyen mondatot komolyan gondol.

GGábor írta...

pedig komolyan gondolták, viszont átgondolatlanul, akik ilyet mondtak, teljesen következetlenek és több mércével mérő személyek (voltak). Semmi következetesség a gondolataikban és a hitükben.

[kazmer] írta...

Juhú!
Neil deGrasse Tyson neve szerintem garancia arra, hogy nem lesz übergagyi a sorozat, és esetleg valamit még tanulhatunk is belőle.
És ha ugyanolyan stílusban adja elő, mint pl. itt: http://www.youtube.com/watch?v=oEl9kVl6KPc&feature=related , akkor garantáltan nsfw kategóriás lesz :).

Sedith írta...

Igen, ezt ismertem. :)
Ugyanakkor a "Universe" c. sorozatban is benne volt, ami jól indult, de a későbbi évadokra egészen színvonaltalan lett.
Írtam is róla:
http://sentimpress.blogspot.com/2010/08/ismeretterjesztes-hatasok-mogott.html

Ateista Napló írta...

Én tavaly vettem meg DVD-n a Kozmosz sorozatot. Nekem is meghatározó volt a kitérésemben. Érdekes módon a Keplerről szóló rész ragadott meg leginkább és az, hogy Keplert ugyan zavarta, hogy a tények ellentmondanak addigi világképének, de azt mondta elfogadja a tényeket. Akkor döntöttem úgy, hogy nem tudom tovább intellektuálisan becsapni magam, és én is elfogadom.

Csillaghamu írta...

Számomra az évtized televíziózásának legnagyobb híre ;D
Türelmetlenül várom.
Az eredeti Cosmos egy gyöngyszem volt.
Csak azt sajnálom, hogy Carl-nak nem voltak egyéb ismeretterjesztő alkotásai az egyéb könyveiből.

Sedith írta...

Na látod, ezt én is nagyon sajnálom. Pedig nagy jól el tudja magát adni, érthetetlen, hogy miért nem készített több filmet.