2011. október 16., vasárnap

Pop life

Nem vagyok egy popper alkat, általában szívesebben hallgatok rockot vagy a 60-70-es évek zenéit, de nem tudtam elmenni amellett a Lady Gaga klip mellett, amit a Judas c. számhoz forgattak. A zene elég közhelyes, de a klip, mi tagadás, piszok jól sikerült. Lehet vitatkozni azon, hogy honnan lopkodták össze (sok helyről), azonban az összhatás a tánccal, a túlzott kosztümökkel, a dalszöveggel és a tobzódó keresztény jelképekkel egyszerűen remek és egész eredeti. Szeretem a judeo-keresztény mitológia elemeit, és szeretem, ha azokat szabadon és jól tudják felhasználni. Amit nem szeretek, az az, ha másnak akarják beállítani a nyilvánvalót.

Utána olvastam, mert kíváncsi voltam, volt-e esetleg valami motiváció a szándékos megbotránkoztatáson kívül, és rendkívül csalódott voltam a vele kapcsolatban olvasott álságos, hazug mentegetőzések miatt. Állítólag a klip nem akart senkit megbotránkoztatni, nem akart istenkáromló lenni, hiszen Gaga maga is hívő ember, aki tiszteli a keresztényeket, de ez nem hittan, s csak a sors szerepére kívánta felhívni a figyelmet, ehhez használt erős metaforákat.

Mi a fene? Komolyan gondolja, hogy elhiszi bárki is, hogy egy olyan klip, ahol Mária Magdolna Jézus nője, de beleszeretett Júdásba, és őt választja helyette, az nem istenkáromló? Hogy ez nem fog megbotránkoztatni senkit? Hogy egy féltékeny Jézus nem blaszfémia? Hogy ha azt énekli, "Júdás, legközelebb ne húzz gumit!" az nem csapja ki sokaknál a biztosítékot? Persze lehet a klip a sorsával szemben tehetelen ember története, ha akarjuk, ám ha orron fricskázzuk azokat, akik túl komolyan veszik a vallásukat, vállaljuk már fel, amit teszünk, és ne próbáljuk elkenni a dolgot! Ez a klip egy tömény, giccses blaszfémia. Ettől jó. Hiába próbáljuk kimosdatni, csak szánalmas mellébeszélés lesz belőle.

5 megjegyzés:

bubuka_visszater írta...

látod, látod, hallgatnál rendes Black Metal-t, ők nem félnek nyíltan megbotránkoztatni :))

http://www.youtube.com/watch?v=X6ei6-2IHL0

Sedith írta...

Az csak egy rétegnek szól, nem mindenkinek. Egyébként sincs abban semmi meglepő, ha egy black metál banda blaszfémikus. :) Ott már szinte elcsépeltnek számít. :)

Mirjam írta...

Lady Gaga-n nem csodálkozom, de rajtad annál inkább. :)
Mármint hogy élvezed, hogy orron fricskázzák azokat, akik túl komolyan veszik a vallásukat. Te is komolyan veszed a saját meggyőződéseidet, legalább annyi energiát és időt fektetsz bele, mint egy keresztény a vallásgyakorlatba.
Azért nem tudlak megérteni, mert ha valaki egy "blaszfémikus", gúnyos videót készítene Carl Sagan-ról, azt egyáltalán nem élvezném.

Sedith írta...

Kedves Mirjam!

Carl Sagan nem szent, láttam róla jópár ötletes karikatúrát, jobbakat, kevésbbé jobbakat egyaránt. Hogy sértettek-e ezek engem? Nem. Carl Sagan nem az istenem és nem kötelező mindenkinek kedvelnie. Kétlem, hogy a semmiben való hitbe annyi energiát fektetnék, mint egy hívő, aki jár templomba, lelkigyakrolatra, imádkozik, stb. Az én életemből ezek teljesen hiányoznak, és nincs megfelelőjük. :)

A vallással nem lehet viccelni, a keresztény mitológia alakjait nem lehet szabadon használni, mert mindig lesz, aki sértődötten veri az asztalt. A klip ugyan blaszfémikus, azonban ha megnézed, nem alacsonyítja le Jézust, csupán átértelmezi, kiegészíti a történetet - aminek egyébként is egymásnak ellentmondó verziói vannak a Bibliában - és érdekes ruhákban ábrázolja a szereplőket, amelyek ha belegondolsz, éppúgy nem reálisak, mint sok középkori ábrázolás. Aki mégis sértőnek találja, megérdemli hogy a saját levében főjön. Remélem, te nem vagy köztük.

Mirjam írta...

Elnézést, kicsit megkésve válaszolok, mert elsodródtam innen. :)

Vallási témákon kívül is ellenszenvesnek tartom, amikor "műalkotás" címmel visszájára fordítják a dolgokat. Van benne valami perverzió. Egy olyan színdarabhoz sem tapsolnék, ahol Rómeó és Júlia történetét két homoszexuális románcaként ábrázolják.

Lady Gaga-ra visszatérve, a klip tényleg tömény, profin előkészített blaszfémia, az a lényege, hogy sértő legyen. De a szánalmon kívül nem tudok más válaszreakciót elképzelni.