2008. november 29., szombat

Téveszmék

Azon gondolkodom, vajon a mi korunkat milyen téveszme hatja át? Mi az, amiről ma szentül meg vagyunk győződve, s pár évtized (évszázad) múlva, kiderül, hogy hatalmasat tévedtünk?

Olyamire gondolok, mint hogy a Föld lapos, vagy a világyegyetem középpontja, és a Nap körülötte kering, vagy hogy a maszturbáció agysorvadást okoz, vagy hogy eret kell vágni a betegen, stb.

Vajon mi lehet az, amiről ma vagyunk meggyőződve, és nem is sejtjük, mekkora botorság, amit gondolunk?

(egyébként ötleteket várok :))

4 megjegyzés:

bemapoe írta...

De jó, ez érdekes gondolat.

Lehetne írni mindenféle fénysebességes-univerzumos dolgot, de ezekről ugyebár senki nincs szentül meggyőződve.

Az evolúciót mondanák sokan, és ugyan erről sincs mindenki szentül meggyőződve, de én pl. igen, szóval ez sem.

Ennyi ötletem volt.

Sedith írta...

A fénysebességes univerzumos dolgokkal az a baj, hogy nincsenek benne a köztudatban. Az evolúcióra meg épp hogy egyre több a bizonyíték, igaz, a kreacionista körök ezek jelentőségét igyekeznek elbagatellizálni.

Én mondjuk írnám egy jelentős mai téveszmének, hogy az orvostudományban a "testet" és a "lelket" külön kezelik, és nem egységesen. És ezt nem ezoterikus értelemben értem. Több pszichológus szerint is óriási probléma az állítólagis baj kemikáliákkal való kezelése, ami közel sem biztosan eredményez gyógyulást, legfeljebb rövid távon.

SA írta...

- Koleszterinmentes ételeket kell enni (bár ez pár éve már kimúlt)
- Környezetszennyező palackokból drágán vett, a szervezetünket ionokkal jobban terhelő ásványvizet igyunk csapvíz helyett.
- stb.

Nem biztos, hogy ezekre gondoltál, bár ezek is tévhitek, csak inkább életmódbeli és fogyasztói sokások. Bár a koleszterinmentes őrülethez a margaringyárak lefizettek tudósokat is, hogy érveljenek. Egyébként a gyógyszeripar egy része azon alapszik, hogy "kutató" orvosok elhitetik valamiről, hogy hat, aztán megfelelő marketing (konferenciák, orvoslátogatók) és azt írják fel az orvosok. Aztán pár év, és az ellenkező hatású anyagról mondják ugyanazt. Az antidepresszánsok kb. négy évente változnak. Érdekes módon, hatnak.

Hogy mi lesz hasonló tévhit, mint amit írtál? Még az is lehet, hogy az az elmélet, hogy a Föld kering a Nap körül megdől. Ugyanis akár fordítva is lehetne, csak ugye akkor nincs magyarázat a perihélium mozgásra. A "nincs magyarázat" a kulcs. Ugyanis ez azt fedi, hogy a matematikailag egyszerűbben leírhatót tatjuk igaznak. És, ha a természet nem az egyszerűbb matematikát kedveli? Valami ilyen lesz az új kopernikuszi fordulat kiindulása. Mintha az általános relativitáselmélet erre tartana.

Sedith írta...

Sa, csak nem olvasod Szendi Gábort?

Okken borotvája működik a tudományban. A természet az egyszerűséget kedveli. Csak néha mi is túl egyszerűek vagyunk hozzá.