2009. június 22., hétfő

Álomdarabok

Nem meséltem még, de ha álmomban hegyek között járok, valami végtelenül erős, elmondhatalan csodálat érzés lesz úrrá rajtam, egészen letaglóznak a zöld lombok, a hegy és a rajta lévő élet egészét sokkal jobban érzem és látom, mint az lehetséges. Látom a lombok között átszűrődő fényt, szinte levelenként képes vagyok érzékelni, mint futnak át köztük a napsugarak. Látom a levelek formáját, zöldjét, szinte tapintom is. A fénycsíkok tiszták, sárgák, ragyogóak. Néha van a hegyormon egy romvár, ami csak még szebbé és ősibbé teszi a látott képet.

Bár az álmoskönyv szerint a hegyek látványa valami akadályt jelöl, amit az álmodónak nehezére esik leküzdeni, az én hegyeim mintha maguk lennének az örök élet és szabadság. Már megtanultam, hogy letaglóznak, ha látom őket, és valahol a lelkem mélyén szeretném tudni, vajon az életben is képes leszek-e átélni ezt a fokú csodálatot?

Ha a hegyek nem is jelentenek számomra akadályokat, egy biztos: ha frusztrált vagyok, megjelenik egy Tyrannosaurus Rex vagy egy csapat Velocirapor, és menekülhetek előlük egész éjszaka. Egész lelkiismeret nélkülivé válok ilyenkor: mindent a túlélésért! Simán odalököm ismerőseimet (akikkel egyébként jóban vagyok) prédaként magam helyett, hogy amíg a dínók megkajálják, időt nyerjek. Voltam már dínófutamon nehezített körülmények között is, dombon felfelé, vagy épp szakadékok között (ez utóbbi esetben én voltam az ügyesebb, és megmenekültem, de volt, hogy egy barátom hajszolta gödörbe a dögöt)

Másik frusztációs álmom a hajhiány. Levágattam, magam sem értem miért, és most rövid. Vagy épp egyáltalán nincs!!!

Egyik kolleganőmmel nemrég szinkronban álmondtunk az én hajamról.
- Beléptem a hivatalba - mesélte - és láttam, hogy Szilvinek olyanra van nyírva a haja, mint szerette volna, olyan Kleopátrásra, és nagyon jól állt neki. Mondtam is, hogy milyen jól néz ki, és hol csináltatta. Erre ő: hogy Sedith vágta le cserébe, hogy én is levágtam a haját. Erre én átszaladtam az irodákhoz, ott állt Sedith, hátul teljesen fel volt nyírva a haja, alig maradt, csak elől hagyták meg hosszabbra, én meg mondtam neki: úristen, Sedith, miért vágtad le a hajad?!
- Az semmi - feletem - én azt álmodtam, hogy tekergetem egy hajtincsem, és a kezemben marad. Megint megfogok egyet, és az is a kezemben marad. Az álom arról szólt, hogy megpróbálom megőrizni a maradék hajam, és orvost keresek, aki segíthet rajtam.

Ám a kellemetlen álmokat általában feloldom egy kellemesebbel: tegnap Új-Zélandon voltam szökőár túlélő Michael Douglas-szel és az isteni Catherine Zeta Jones-szal (nem néztem velük filmet). Messziről láttam a szökőárt, az elképesztően nagy hullámot, amint a part felé közelített. Futottunk, de nem menekülhettünk. Csurom vizesek lettünk, mindenütt derékig érő víz. A nap lemenőfélben volt, vörösre festette a tengert és az eget. Maga nap egy elfolyt rózsaszín paca volt csupán a kékben, melyről nem lehetett ledönti hol kezdődhet pontosan az ég, és hol ér véget a tenger. Talán a pára vagy a sejtelmes köd miatt, mely szelíden odatolakodott, elfolytak a színek, mint egy modern festő vásznán. Ráálltam egy padra, amely egyébként nem látszott ki a vízből, és boldogan felkiáltottam:
- Ez gyönyörű! Hihetelen! Végre nem csak álmomban élem át ezt a mély és elragadtatott csodálatot!

2 megjegyzés:

Loxon írta...

Ha-ha. „Végre nem csak álmomban!” — ismerős illúzió. De végülis nem rossz az „csak álomban” sem. Mivel az „ébrenlét” is egyfajta álom, a maga külvilágával.

A haj elvesztése álom egyszerűen csak azt mutatja, hogy mennyire fontos attribútuma a hosszú szőke haj Sedith-nek. Tudat „alatt” fél, hogy elveszíti.

A jó, ragyogó és légies erdei és hegyekkel kapcsolatos álmok pedig egy megbízható könyv szerint a felszabadultság és a harmónia álmai, ne higgyen az álmoskönyvének.

A T-Rex-et és hasonlókat Spielberg és a túl sok evolucionista kiadvány okozza. Ezeket mellőzze.

;—>

Sedith írta...

Ne féltsen Loxon, nem az vagyok, aki készpénznem veszi az álmoskönyvet.

Szerintem az álmokat nem lehet sablon szerint értelmezni. Mert egyik embernek ugyanaz a szimbólum teljesen mást jelent, mint a másiknak. Én hegyek között nőttem fel, ezért hordoz többletet a jelentése. Jelenthet jót az álmoskönyv szerint pl. a kutya, ha valaki fél tőle, az ő álmában sosem lesz pozitív jelentése.

A dinoszauruszokat gyerekkorom óta bírom, számtalan könyvünk van róluk. A menekülés a lényeg. A lényt bárhonnan kölcsönözheti a tudat. :)