2009. szeptember 20., vasárnap

Galaxisok

Akkor érzem igazán, mennyire kicsi vagyok, ha belegonolok saját galaxisunk, a Tejút méreteibe (300 milliárd csillagot tartalmaz, és 30 kiloparszek az átmérője), majd rádöbbenek arra, hogy a jelenleg ismert Világegyetem általunk megismerhető részében többszázmilliárd galaxis lehet. Ezek a felfoghatalan méretek és tartalmak lenyűgöznek.

Gondoltam, leírom milyen csoportokba szedték az általunk megismert galaxisokat, és kiteszek pár lenyűgöző fotót is. Ugyanakkor megjegyzem, hogy a képek mérhetelen színkavalkádja ne tévesszen meg senkit, ezek rendkívül hosszú záridővel (akár egy nappal) készített felvételek. A valóság - habár nem kevésbbé elragadó - ennyire azért nem színes.

A legegyszerűbb a Hubble-féle osztályozás. Eszerint vannak:

1. Spirálgalaxisok


2. Elliptikus galaxisok

3. Lentikuláris galaxisok


4. Törpegalaxisok
5. Szabálytalan galaxisok


A galaxisok rendhagyó típusait képezik:
1. Aktív galaxisok

2. Kvazárok (a képen jobbra fent)



3. Blazárok

4. Seyfert galaxisok
5. Rádió galaxisok
6. Gyűrű galaxisok

De kombinálhatjuk fentieket, nézzünk egy szabálytalan gyűrűgalaxist:



Saját galaxisunk, a Tejút, egy küllős spirálgalaxis, kicsiny otthonunk, a Föld pedig ennek külső peremén helyezkedik el.


A galaxisok nem passzív csillagösszességek, nem szoborként ragyognak, nem állandóak és öröktől valók, hanem nagyon is aktív, dinamikus testek, melyek mozgásából mi csupán egyetlen pillanat töredéket látunk.
Carl Sagan ezt is remekül összefoglalta a Cosmos-ban:



Ezt a bejegyzést egy kis gondolatébresztőnek szántam, gondoltam csöppentek pár cseppet ebből a lenyűgöző mindenségből, amelynek ennyire apró, pici részét képezzük csupán.
_________________________________________________________________
Amíg a végtelen világegyetem után kutattam a neten, belebotlottam egy honlapba, s bár nem szokásom alaptalanul leszólni más vallásokat, a Védikus Tudományok Kutatóközpontja megér egy pár gondolatot. Az biztos, hogy a Védikus Áltudományok Kutatóközpontja jobban fedné a valóságot, hiszen a cikkeket láthatóan determinálja a szerzők ideolgiája, tudásuk felszínes, vagy inkább hiányos, és ebből a hiányos tudásból vonják le messzemenő, téves, sokszor nevetséges következtetéseiket. A veszélyük abban rejlik, hogy könnyedén megtévesztik a laikust tudományosnak tűnő szóhasználatukkal, jóindulatú, intelligens köntösbe csomagolt írásaikkal.
Ha vallásos alapokra helyezzük, már nem beszélhetünk tudományról.

6 megjegyzés:

Lionel Messi írta...

טוב תודה לך נושא יותר נפלא

Sedith írta...

I can't read these letters Linoel. :( Can you speak English maybe?

Koppany írta...

De a legdurvább az, hogy a galaxisok küllőkkel előrefelé forognak, nem úgy ahogy a józan ész diktálná.

Mirjam írta...

Gyönyörűek! A szabálytalan galaxis tetszik nagyon, a lentikuláris meg a gyűrű :)

Amúgy az áltudományokkal kapcsolatban... Ez idegesít leginkább az "alternatív medicinában". Úgy cserkésznek be az okkult vallási világukba valakit, hogy közbe egy csomó maszlaggal takargatják, és azt mondják hogy színtiszta tudomány.

Nem beszélve arról, micsoda gerinctelenség beteg, kiszolgáltatott embereken élősködni.

Sedith írta...

Mirjam, a szabálytalan galaxisok rendkívül sokfélék lehetnek (ld. a video), ahogy a galaxisok közti ütközések, gravitációs mezők megbontják a galaxis belső rendjét. :)

Áltudomány ügyben abszolút egyetértek.

Sedith írta...

Közben megfejtettem Lionel kommentjét, héberül van, azt jelenti: "Jó. Köszönöm neked. Írj még több ilyen bámulatos bejegyzést!"

Lionel, I've succeeded translating your comment. Thank you. :)