2009. október 9., péntek

Csak bogyó

Érdekes, ahogy emberek ragaszkodnak a hatóanyag nélküli, drága, homeopátiás "gyógyszerekhez". Épp a héten beszélgettem erről egy kollegámmal - aki történetesen férfi.

- És mit mondasz arról, hogy a gyerekeknél is működik, akik pedig nem tudják, hogy gyógyszert kapnak? Csak annyit mondunk nekik, hogy itt a bogyó, egye meg - kérdezte, miután elmondtam, mi mindenre képes a szervezet, ha placebót kap.
- Mire adod nekik a homeopátiás gyógyszert? - kérdeztem.
- Náthára. Három-négy nap alatt meggyógyulnak tőle - felelte.
- Hát, elhiheted, nem attól gyógyulnak meg. Én sose kaptam semmit gyerekkoromban náthára, mégis elmúlt három-négy nap alatt. Általában ennyi a lefolyási ideje.
- Lázcsillapítót se?
- De, azt hogyne kaptam volna, ha lázam volt. Csak abban volt hatóanyag.
- Hát nem tudom...
- Nézd, végülis ártani nem árasz nekik vele, de ezzel az erővel akár szőlőcukrot is osztogathatsz nekik, töredék áron.

Láttam rajta, hogy még ha elgondolkodik is az elmondottakon, akkor is adni fogja a gyerekinek ezt a készítményt, melynek hatékonysága semmilyen szinten sem igazolt. Talán nyugodtabb tőle. Egy ártalmas hatása azonban mégiscsak van, ha egy kis megfázás esetén bogyókkal tömi a gyerekeit: megszokják, hogy bármi kis bajuk van, rögtön gyógyszerhez nyúljanak.

3 megjegyzés:

Mirjam írta...

A placebo hatást 50 %-ra becsülik. Újabban a placebo-műtétek hatásosságáról is lehet hallani. De a homeopátia az a dolog, amin fel tudok háborodni. Nemrég olvastam ezt a cikket:
http://www.medicalonline.hu/cikk.php?id=11254

Gyakorlatilag a homeopátia is hasonlóan az akkupunktúrához, vagy egyebekhez "vallási elemeket" tartalmaz. Csak nem szeretik bevallani, mert áltudományos állításokkal könnyebb eladni a szereket.

Sedith írta...

Mirjam, ezekben a témákban úgy tűnik, mindig tudok neked örülni.

Ha nem olvastad volna, ajánlom figyelmedbe ezt a cikket is, kommentekkel együtt.

http://beka.blog.hu/2009/09/23/a_gonosz_tunder

Meg az egész blogot. :)

Mirjam írta...

Köszi, érdekes oldalakat is találtam a kommentelőknél :)