2010. április 8., csütörtök

Választás

Egyszerűen tényleg fogalmam sincs, ki a jó fenére szavazzak.


forrás: Négymadár

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Vajon sokan vagyunk ezzel így?

Névtelen írta...

Mindegy, csak menj el szavazni. A legrosszabbra te úgyse adod a voksod :)

Névtelen írta...

A szabadgondolkodás jegyében...

Addig amíg a szavazóképes lakosság nagy része elmegy szavazni nagyon nagy változás nem fog bekövetkezni. Fizikai képtelenség.

Ugyanis egy meghatározott (elég jól bebetonozott) politikai garnitúra cserélgeti egymást. Aki esetleg kiesik annak a helyére is az előzőek ajánlásával lehet bekerülni. Sőt, a párttagok át is járnak más pártokba elég sűrűn, ez nem ritka jelenség. Nálunk jelenleg ugyan FIDESZ színeiben lévő a polgármester, de nem is olyan rég még MSZP-s volt. Az LMP-sek között jómagam is tudok SZDSZ-es támogató majdnem alapítót felsorolni, ehhez jön még hozzá a bulvár média által feldobott emberek.

A Jobbikban is akadnak bőven ilyen emberek, persze sok ott is az új arc, de a régiek áldásával.

A többi pártról felesleges is beszélni.

Attól tartok amíg szavazunk, addig erre szavazunk.

Ha a szavazóképes lakosság több mint két harmada de inkább háromnegyede nem megy el szavazni, azzal mondaná azt a demokráciában a szavazó, hogy "na kérem szépen itt nagyon nem megy jól semmi sem".

Ugyanis bár a magyar rendszer így is hatalomba juttatna meghatározott forduló után valakiket, azonban az mindennek érezhetné magát, a hatalmát csak legitimnek nem. Ezt nemzetközileg is éreztetnék, nem kérdés.

A demokráciában a legitimációt kizárólag a szavazóképes állampolgárok nagy száma adhatja meg.

Bármennyire is félreinformálják az embereket a nem szavazás is egy szavazás.

Ugyanis egyfajta alkotmányos válság alakulna ki ennek folytán, amelynek minimális következménye az addigi politikai elit végleges menesztése. Nagyjából, mert tökéletes megoldás nem létezik.

Nekem az a véleményem hogy itthon erre volna szükség, nem arra hogy baloldali vagy jobboldali, populista vagy nem populista politikát folytatunk -e. A jelenlegi politikai elit 99.9%-os cseréjére.

Szóval az egyszerű meglátásom az, hogy amíg sokan mennek szavazni addig nincs is olyan óriási baj, vagy ha van is, nem akarunk igazából nagy változást. Legfeljebb csak más pártot.

Egyébként a választásoktól távoli időben elég sok ember osztja ezt a véleményt. Sok emberrel beszéltem erről a egyelőre elméletben létező megoldástól. Akkor mindenki egyetértett, mert csalódott a szavazatában, az emberben akire szavazott.

Aztán jönnek a választások, és legtöbben ha nem is mennek el szavazni, csak azért nem mennek, mert lusták, vagy tényleg nem érnek rá.

De valahol hirtelen mindenki pártosodik, belegyömöszöli magát egy olyan dobozba, amelyikbe nem illik bele. Mondván hogy ez a kisebbik rossz amit választ, mert ha nem választ, akkor biztosan a nagyobbik rossz nyeri meg a választásokat.

Pedig nem. Amíg szavazunk addig nyugodt a bebetonozott politikai elit, mert valakire szavazni kell, nincs olyan rublika hogy SENKI (van olyan ország ahol van ilyen, szerintem korrekt megoldás). Addig emberek milliói legitimálják a fennálló rendszert, az áldásukat adják rá.

Hát akkor adjuk az áldásunk rá és maradjunk szépen csöndben az önkéntes rabláncainkkal. Mindenkinek tessék úgy viselkednie, cselekednie ahogy azt az általa támogatott politikai elit számára megszabja akár törvényekkel, akár egyéb kényszerhelyzetekkel, "konvergencia" és egyéb megszorító eljárásokkal, vagy akár korrupcióval.

Hiszen „mi ezt akarjuk”.

sbabus írta...

3. Névtelen kommenthez: épp hozzá akartam szólni amikor láttam h mindent leírtál. Pontosan, ha ezektől meg akarunk szabadulni akkor az 5% meg a kopogtatócédula az egyetlen eszközünk.

Ha egy pohár takony és pohár hányás közül lehet választani, miért nem jut senki eszébe h egyiket se igya meg?

És ez nem a "gyeplőt a lovak közé", a távolmaradás tudatos döntés, csak épp az emberek 90%ának kéne ugyanezt tennie, akkor lenne hatása. Máskülönben meg minden megy tovább.

http://www.lyricstime.com/bikini-ugyanaz-a-cirkusz-lyrics.html

Sedith írta...

Bár elmentem és leadtam a szavazatom, (csak kiittam a taknyot) nem vagyok elégedett.

Nagyon egyetértek Bubukával és a harmadik névtelennel, azonban azt látom, hogy ennek a megvalósítására nincs esély.

Ismerőseim nagy része abban a naiv álomban él, hogy most végre minden megváltozik, és még a sarki marinéni is véresszájú szörnyeteggé válik, ha bármilyen kritikát meg merek fogalmazni az aktuális kedvenc pártról.

Marad az illúzió. A szabad választás illúziója.