2009. december 17., csütörtök

Szkeptikus klub az evolúcióról

Egy kis összefoglaló a keddi Szkeptikus Klubról, mely az evolúció jegyében telt. Ez az írás jobbára az előadó, Meszéna Géza gondolatait közli, kiegészítve a saját véleményemmel.

Őszintén szólva, minél mélyebben merülök ebbe a témába (is), annál komikusabbnak és szánnivalóbbnak tűnnek azok, akik azt állítják, képesek az evolúció cáfolatára, s utolsó szalmaszálként kapaszkodnak kétségbeesetten az E-Coli baktérium csillójába (amely egyébként valóban egy megoldásra váró probléma). Ezek persze jobbára a teremtéselmélet naiv képviselői, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy a csilló vagy egy-két gyanús fosszília elég az evolúció megdöntéséhez.

Érdemes fontolóra venni azt is, hogy az evolúciós elmélet elfogadása nem függ vallástól vagy világnézettől, mint ahogy erre már jómagam is megkíséreltem rávilágítani (igaz, a vallásosok között jóval nagyobb eséllyel akadunk olyanra, aki kétkedik az evolúcióban, mint az ateisták vagy agnosztikusok között). Hogy egy újabb példát hozzak az előadásról, Theodosius Dobzhansky mélyen vallásos evolúcióbiológus volt. Ő mondta az alábbiakat: „A biológiában semminek sincs értelme, csak az evolúció fényében.” Hogy ez az általában hozzá nem értő intelligens tervezettség hívőket ez cseppet sem zavarja, nem újdonság.

Az evolúció 150 éve – az előadó három 50éves szakaszt különböztetett meg:

1859-1909: A leszármazás gondolata és a természetes szelekció elve elterjed, és elfogadottá válik tudományos körökben. Azonban még senki sem érti, hogyan is zajlik az öröklődés, és fel sem merül, hogy Mendelnek köze lehet mindehhez.

1909-1959: Neo-darwini szintézis. A természetes szelekció jól kidolgozott elméletté válik, megteremtik a genetika alapjait (1953: Crick és Watson feltárja a DNS szerkezetét), matematikai háttér.

1959-2009: Az elmúlt 50 év tudásrobbanása óriási segítség. Molekuláris szinten tudunk gondolkodni, megértjük az öröklődést, az evolúciót szekvencia szinten tanulmányozzuk, melyhez komoly matematikai elmélet társul (aminek a ID hívők valószínűleg közelébe sem mennek). Feltárul az ember és egyre több más faj teljes genomja, melyek alapján az evolúciós fejlődés (változás) gyakorlatilag teljesen bizonyossá válik.

Az evolúcióellenesség kapcsán az alábbi irányzatokat említették meg:

Biblikus teremtéstan: a Bibliát szó szerint értelmezők köre, akik szerint a Föld kb. 6-10.000 éves, és a fosszíliák az özönvíz során kerültek a föld alá (megjegyzésem.: rosszabb esetben egyenesen azt képzelik, hogy a fosszíliákat Isten tette oda, szándékosan megtévesztve ezzel az Embert, hogy a hitét próbára tegye)

Intelligens tervezettség (intelligent design = ID): William Dembski (akinek csak megjegyzem, matematikusként, filozófusként és teológusként sok köze nincs a biológiához) definíciója szerint, az univerzum és az élőlények léte intelligens okokkal magyarázható legjobban, és nem egy olyan irányíthatatlan folyamattal, mint a természetes szelekció. Mindez még úgy kereken is hangzana, a valóság azonban az, hogy jelentős káosz uralkodik az ID-n belül. Hisz a teremtés még nem zárná ki az evolúciót, ahogyan evolúciós ellenérveik sem bizonyítják a teremtés megtörténtét. Az sem egyértelmű sokszor, hogy mit állít, s hogy állításuk egységes-e.

Az ID pártiak érdekes „bizonyítékokat” sorakoztatnak fel. Van például több lábnyomuk, amely azt volt hivatott bizonyítani, hogy az ember egy időben élt a dinoszauruszokkal.

Íme az egyik, mely tekintettel az éles vonalakra, egyértelmű hamisítvány, valószínűleg faragták.

Ezen a mások képen azonban valóban megkövült dinoszaurusz nyomok láthatóak. Az intelligens tervezettség fanatikusai szerint a bal oldalon lévő lábnyomok emberi lábnyomok. Mindenkinek a saját eszére bízom, mennyire hiszi el azt, hogy ezek a több mint 80millió éves (!) lábnyomok embertől származnak.

Amit a teremtéselmélet hívei nem vesznek figyelembe, hogy még ha itt igazuk is lenne, akkor sem bizonyították azt, hogy teremtés történt.

Kézcsontok evolúciója

Az evolúció mellett szól azonban a Földön élő élőlények alapvető struktúrájának azonossága, az eltérő funkciók ellenére, például a kézcsontokban. Az emberi kéz, a bálna uszonya, a denevér vagy a madár szárnya, a béka vagy a macska lába rendkívül hasonlóak, ugyanazok a csontok építik fel őket, csak kicsit más a méretük, alakjuk. Lássuk be, egy intelligens tervező nem valószínű, hogy hasznavehetetlen hátsó lábcsontokat hagy egy bálna testében. Az evolúció fényében, mikor tudjuk, hogy a bálna egy már szárazföldön élő négylábú emlősből alakult ki, az értelmetlennek tűnő hátsó láb csökevényes csontjainak eredete mindjárt világossá válik.

Kopoltyú evolúciója

Egy másik érdekes pont. A hal és az emberi embrión egyaránt megtalálhatóak ugyanazok a területek. Azonban míg hal esetén ebből a kopoltyú fejlődik ki, embernél gége, fülcsont és ezen területek izomzatává alakul. (érdemes megjegyezni, hogy Tasi István, a magyar ÉRTEM ID mozgalom elnöki tagja szerint ez nem lehet érv az evolúció mellett, mert ha igaz lenne, a tüdőnek kellett volna kialakulnia ezen területekből – azt felejtette el figyelembe venni, hogy bár a halak kopoltyúval lélegeznek és úszóhólyagjuk nem analóg a tüdővel, tüdőshalak esetén bizony funkcionál tüdőként is. Persze mit is várunk attól, aki vallási alapon közelít a tudományhoz, és nem rendelkezik természettudományos képzettséggel?)

Itt még annyit megemlítenék, hogy tévhit ugyan, hogy az emberi magzat végigmegy az egyedi törzsfejlődésen, az azonban tény, hogy magzatként a föld különböző élőlényei sokkal jobban hasonlítanak egymásra, akár egészen a megkülönböztethetetlenségig.

Amíg az ID hívei még mindig ott tartanak, hogy fosszíliákban és csillók működésében keresik az evolúció cáfolatát, addig a tudománynak sikerült feltérképeznie a humán mitokondriális törzsfát. Eszerint az emberiség közös anyai őse kb. 170.000 éve élt, valahol Afrika területén.

Az élőlények génszekvenciáinak összehasonlításával az is megállapítást nyert, hogy az egész mai élővilág (!) egyetlen közös ősre vezethető vissza (engem ez a komplexitás személy szerint gyönyörködtet). Ugyanakkor új rendszertani eredmények születtek, fény derült esetleg téves rendszertani besorolásokra, vagy morfológia alapján sosem gondolt rokonságokra.

Szó volt az érdekes HOX génekről, melyek akár egy muslicában, akár egy egérben is azonosak lesznek, s azonos elvek mentén építik fel a szervezetet.

Végezetül említésre került a teremtéselméletek új útja: a teremtett univerzum, mely - ID-s nézetedk szerint - nem véletlenül olyan amilyen, hanem azért, mert egy intelligens tervező megteremtette. Ez továbbra sem foglalkozik a „ki teremtette az intelligens tervezőt?” problematikával. Leonard Susskind, a húrelmélet atyja is írt erről, azonban az intelligens tervezettség nem illeszthető be a jelenlegi elméleti fizikába.

Meglepő volt egyébként, hogy bár a Szkeptikus Blogon sokszor zajlik parázs vita az evolúcióról, mégsem mert eljönni egyetlen teremtéselmélet párti ember sem, hogy nézeteit, érveit elmondja.

Ami szerintem fontos: hangsúlyozzuk gyakrabban, hogy az evolúció nem hit kérdése! Ezzel az erővel hihetünk a lapos Földben is. Mégis, olyan emberektől is hallom azt, hogy ez hitkérdés, akik az evolúció pártján állnak. Kedden egy férfi arról számolt be, hogy gyermekének az általános iskolában, biológia órán a teremtéssel párhuzamosan oktatták az evolúciót.

Nem, az evolúció nem hitkérdés. Az evolúció tudományos tény, amely számtalan oldalról igazolt. Igaz, hogy óriási pofont ad az emberi önhittségnek és egoizmusnak, hiszen rávilágít arra, hogy nincs kitüntetett helyen, nem a „teremtés koronája”, s hogy létét csupán az alkalmazkodás során végbemenő változásoknak köszönheti. De emberek, ideje volna felnőni, és nem ámítani magunkat tovább. A valóság semmivel sem kevésbé értékes vagy szép.

Nincsenek megjegyzések: