2010. január 30., szombat

Szállingózó gondolatszikrák az evolúcióról

Hallgattam Almára, és nem keseregtem a munkahelyi ártalmakon, hanem igyekeztem heveny hőemelkedéses, köhögős, taknyos, fáradt állapotom ellenére valami értelmessel tölteni az időt.

Tovább olvastam Dawkins könyvét, lapozgattam ELLE-t, aztán átaludtam a délután nagy részét, majd olvasgattam blogokat, de nem teng túl a forgalom a cyber térben.

Dawkins nyomán most megint kicsit előtérbe került nálam az evolúció, így elgondolkodtam azon, hogy milyen érdekes, hogy mind a kreacionista mind az evolúciót félreértelmező emberek gyakran abból tévhitből indulnak ki, hogy az evolúció lényege a fejlődés, és a legrátermettebb életbenmaradása. Holott ez az evolúciónak csupán egyetlen aspektusa. Hiszen az evolúció nem feltétlenül fejlődés, sokkal inkább alkalmazkodás és változás. Ha egyszer ugyanis visszafelé is hathat, mivégre beszélünk fejlődésről? Ugyanígy balga dolog az emberre úgy tekinteni, mint az evolúció csúcsára. Ezt is egocentrikus gondolkodásunk sugallja, mely tulajdonképpen alig különbözik valamiben attól a tévképzettől, hogy az ember a teremtés koronája. Az evolúciónak ugyanis nincs csúcsa. Nem áll le, nincs végcélja. Elnézve az emberi nemet, közel nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem bizonyulunk zsáktucának.

Ugyanígy értelmetlen alsóbb és felsőbb rendű fajokról beszélni. Egy mai házilégynek éppen annyi ideje volt elnyerni jelen formáját, mint a koalának vagy bengáli tigrisnek, utóbbi kettő azonban a házi léggyel ellentétben a kihalás szélére sodródott. Akkor ki a sikeres faj? Ki áll előrébb? És mi alapján?

A természetes kiválasztást annyiban összefoglalni, hogy a legrátermettebb marad életben, erősen torz képet ad.

Szomorú, hogy sokan az evolúció szimpatizánsai közül sem értik meg magát az evolúciót, rossz helyen ragadják meg, és könnyedén félremagyaráznak egy egzakt és egyértelmű tézist. Innentől kezdve nem is tekinthetőek az evolúció szimpatizánsainak, hiszen amivel szimpatizálnak, annak nem sok köze van az evolúcióhoz. Tulajdonképpen ugyanazon a részinformációkkal kikövezett téves úton haladnak, mint a kreacionista evolúciókritikusok.

Pedig csak utána kellene olvasni.

6 megjegyzés:

bubuka_visszater írta...

"az evolúció lényege a fejlődés", fittnes, természetes szelekció meg a "alsóbb és felsőbb rendű fajok" kérdését elmagyarázhatnád Loxonnak meg Tölgynek.. (ha jól láttam ismerős vagy arrafelé)
nemrég ráakadtam a blogjukra, addig bírtam amíg az egyik kifejtette hogy a lóságnak és a szamárságnak a fajokat meghatárózó úm. lényege van, ezért meddő az öszvér. Értem én hogy bölcsészek, de aki nem tud arabusul...
Mindenesetre azzal egyetértettem hogy a szamárságnak van úgynevezett lényege.

Sedith írta...

Bölcsészek... :D A bölcsességgel akadnak csak gondok.

Olyannyira ismerős vagyok arra, hogy egy időben tag is voltam. :)

Ám a társaság enyhén szólva paranoid, és máig sem tudom pontosan miért is, de kirúgtak. Ez nem esett épp jól, azért nőből van az ember lánya. Pedig voltam olyan rendes, hogy sose firtassam az evolúció terén tátongó hatalmas hiányosságaikat, max egy-két óvatos megjegyzéssel. (egyébként is megtette helyettem más) Náluk ez hitkérdés, a hittel meg úgysem lehet mit kezdeni. Egyéb téren meg voltak érdekes írásaik, amiket szívesen olvastam.

De persze a kirúgással ettől is elvették a kedvem. Már csak néha olvasok bele a blogba.

Találtam érdekesebbeket. ;)

sbabus írta...

"whoa", mondanám nevadai szlengben... Azt láttam hogy sűrűn szerepelt ott a neved, de nem gondoltam volna hogy szerző voltál, ez meglepett. De ezek szerint a kirúgásod oka nem az evolució volt.

Mindenesetre remélem hogy a konzervativizmus nem azt jelenti hogy kötelezően hinnem kell a fajok plátói lényegében és a "fejlődés" ideológiájában, meg kétmondatonként egy létező magyar szó vagy kifejezés francia, angol, német vagy latin megfelelőjét kell használnom a fensőbbrendűségem parádéjaként. (Kicsit olyanok ezzel mint az orosz újgazdagok a BOSS cimkével az öltöny ujján, hogy mindenki lássa). Egyelőre ugyan pihentetik a témát, pedig jó lenne egy új cikk, és mehetnek is Wmiki mellé.

Egyéb, de még mindig evolúció: légyszives küldj egy mailt a bubuka.visszater@gmail.com-ra, meg kell beszélnünk valamit! :)

Sedith írta...

Az, hogy írtam oda, túlzás. Tán két bejegyzés született.

Engem kifejezetten szórakoztatott a parádézásuk vagy a felsőbbrendűség üzenete, de sosem vettem őket túl komolyan. Ők azonban túl komolyan vették saját magukat.

Valami úton-módon az evolúció miatt lettem kipenderítve, szerintem azt hitték, álnéven osztom nekik az észt, de mint írtam, máig sem igazán értem.

Vicces módon pont azóta nem írnak evolúciós vagy Darwinos témában...

similarthings írta...

Khm, azt hiszem én voltam az az elvetemült, aki miatt kiakadtak a parádés BOSS öltönykék.

Számomra akkor vált totális paródiává ez az egész, amikor már példának okáért az olyan egyszerű magyar nyelvű megfogalmazás helyett mint "a belső tulajdonság" is az "innát tulajdonság" szót használták inkább.

Dawkinsnak volt igaza: az ilyen módon fogalmazási csomókba kötött vagy formákba burkolt írásoknak annyi az információ tartalma ( értelme és haszna) mint a posztmodern filozófiai generátor szoftverrel előállított szövegeknek.

bubuka_visszater írta...

jajanyám, tölgy már a konzervatóriumban is megmondja az okossat... Pedig eddig olvasható volt.