2009. február 23., hétfő

Családi történet II. - Frank


Franknak megszületni is nehezebb volt, mint az általában. Nehezebb, és fájdalmasabb. 1960-at írunk, és bár nem keleten, hanem nyugaton vagyunk, az orvostudomány nincs olyan fejlett, mint napjainkban. Frank farfekvéses, de nem császárral születik. Beakad. Valami fogóval nyúlnak érte, a medencéjét kapják el vele, de rosszul. Járni még megtanul, de gyakran vannak fájdalmai. Erről még a nagymamám is beszámol, mikor Alberték látogatásáról mesél - 1973-ban jöttek Magyarországra. (A disszidálás óta akkor járt először itthon "Béla".)

Albert neheztel Frankra, mert feladja. Szigorú. Több akaraterőt követel a fiától, aki egyre fáradtabb.

20 éves korára már nem tudja letenni a mankót. Sokszor inkább beleül a tolószákbe. Végül benne is marad. Albert szerint csak kitartás és akaraterő kérdése lenne. De nem neki vannak fájdalmai, nem neki kell így leélnie egy életet. Még 2002-ben is úgy éreztem, hogy neheztel Frankra, amiért feladta, és végleg belelült a tolószékbe. Ma már nincs visszaút. És a helyzet romlik. Frank ugyanis nagyszerű szakács. Bármelyik első osztályú étterem megirigyelhetné azokat az ételeket, amiket egy egyszerű látogatás alkalmával készít. És mint a kiváló szakácsok általában, enni is szeret. Ez irányú szenvedélyéről nem nagyon akar lemondani, ami érthető is. De mozogni sem mozog. A súlya folyamatosan gyarapodott ez évek múltával. Állapota hol javul, hol romlik, néha az ágyból sem kelhetett ki hónapokig. Ilyenkor jönnek a felfekvések.

Most a baj, a tolószék. Frank kihízta. A súlya valahol 150-200 kg között lehet, és ekkora széket már nem gyártanak. A teste tele van sebekkel, amelyeket nem is érez, ahogy a szék karfája, támlája kidörzsöli. Fogynia kellene, ami az ő esetében közel sem egyszerű feladat.

Frank gyakorlatilag egyedül éli az életét. A szülei ott vannak, de barátja is kevés van. Meg persze ott a húga Bettina, a három gyerekével. A válás igen feldühítette Frankot, és mindenért Bettina férjét, Alexandert teszi felelőssé. És bár tudja, hogy ez így nem igazságos, az embernek akkor is húga mellé kell állnia - szerinte. Úgy érzni, Alexander nem volt méltó arra, hogy ilyen nagyszerű felesége és gyerekei legyenek. És titokban elárulta nekem, hogy arra vágyik, bár neki lehetnének ilyen gyerekei. De nem lehettek. Az élet más forgatókönyvet írt neki.

Nincsenek megjegyzések: