2009. február 10., kedd

Sajtószabadság?


Nem kívánom részletezni a cigánysággal kapcsolatos problémákat, melyekkel mindannyian tisztában vagyunk, akik nem a négy fal közti liberális ködben élik életüket. Akinek van egy kevéske józan esze, az látja: a helyzet egyre rosszabb. A cigányság egyre jobban el van kapatva, melynek egyenes következménye a magyar emberek lelkében egyre növekvő cigányellenesség és unszimpátia. Ez egyik félnek sem jó. Akkor sem, ha nem fogja fel.

Ám mindennél jobban megleptek az alábbiak. Eddig is tudtam, hogy a demokrácia csak illúzió, Gyurcsány Ferenc azonban most kissé elvetette a sulykot.

Bayer Zsolt úgy vélte, leírja kissé heves hangú véleményét a cigánysággal kapcsolatos problémáról. A Magyar Hírlapban megjelent cikke túlzásoktól nem mentes, de borsodi gyerekként pontosan tudom, miről beszél, illetve mi ihlette.

Ami megdöbbentett, az a cikkre adott reakció. Lehet ellenkezni, lehet felháborodni, a cigányság tisztes tagjait védeni, de azt ahogyan Gyurcsány Ferenc reagált, egy európai demokráciában nem lehet. Bojkottot hirdetett ugyanis a Magyar Hírlap ellen. Arra "kéri" az állami intézményeket, mondják fel előfizetésüket a lapra, az állami vállalatokat pedig arra utasítja, hogy ne hirdessenek Magyar Hírlap oldalain. Draskovics "Jollyjoker" Tibor feladata a sajtóetikai jogi eljárás előkészítése (ez mit is jelenthet?). Mindemellett az Index cikkében Bayer írását torzan állítja be, és kiforgatja. De ennyi még rendjén is volna. Egyet nem éreni lehet.

Nevezheti Gyurcsány Ferenc vagy az Index "bojkottnak" ezt a műveletet, az én értelmezési szótáramban mindez egyenlő a cenzúrával. Bayer Zsoltnak nem lett volna szabad cigánybűnözésről beszélnie. Ha beszélni mert, annak meglesznek a következményei. A nagy demokráciában a szólásszabadság nem terjed ki a mindenki által észlelt, ugyanakkor tabunak számító témára. Szőnyeg alá seperjük. Aztán értetlenkedve tárjuk szét a karjainkat: miért hullanak körülöttünk az emberek?

Magyarországon ma ilyen a demokrácia.

Nincsenek megjegyzések: