2009. február 25., szerda

EU

  • befizetünk X összeget
  • ebből persze kevesebbet kapunk vissza
  • a visszakapott pénz jó részét is a külföldi vállalkozások nyerik el pályázatok formájában
  • így még kevesebb marad nekünk a saját pénzünkből
  • akkor miért jó nekünk az EU?

6 megjegyzés:

bemapoe írta...

Nem jó, de ha kimaradunk belőle, még rosszabb.

Sedith írta...

Egy nagy lófüttyöt kedves Bem. Ez az, amit elhitetnek veled. Hogy az, hogy például szétverik a gazdaságot, felvásárolják az országot, az mind a te érdeked. Neked ettől jobb lesz, és ez az ország érdeke. Hát tessék kicsit használni az agyad, lesöpörni róla a médiaszennyet, és józan ésszel átgondolni: valóban jobb?

Egy dolgot tarts észben: a demokrácia csak illúzió. Nagyobb, mint gondolnád.

Sedith írta...

De tudod mit, Bem? Írd le, miért lenne rosszabb.

Unknown írta...

Őszintén és egyszer megismerkedtem egy lánnyal, aki mint kiderült xy minisztériumban eu jogforrásokat fordított (elég zsíros állás). Mivel én csaptam neki a szelet (mert nem volt csúnya :D) kérdésére nagyon óvatosan adtam hangot az eu/euro szkepticizmusomnak.

Erre olyan durván reagált mintha legalábbis egy hívőnek mondtam volna bele az arcába azt hogy nincs isten. Teljesen megdöbbentett. Tudom hogy néha radikális álláspontot képviselek, és ennek hangot is adok, de itt ebben az esetben nagyon óvatos voltam ismervén magamat, és mégis olyan volt a reakció mint egy arculcsapás.

Ugyanakkor most olvastam nemrég az zindexen, hogy az eu-ban nem lehet ellenvéleményt megfogalmazni.

Ezekből már egyenesen lehet következtetni hogy az EU ideológiája egy vallási ideológiával egyenértékű.

Tehát nekünk nem biztos hogy jót fog tenni.

Még egy dolog. Olvastam az EU 2000. évi pénzgazdálkodási jelentését a lényege:

6% az EU költségvetéséből megállapíthatóan korrupcióra folyik el. Hát ez nagyon nem jó. hír gondoltam. De olvastam tovább.

13% nem megállapítható hogy hová folyik el a költségvetésből (!!!).

A többi elviekben legalizált célokra megy ki (most már ezt is megkérdőjelezem, ismerve a pályázati rendszereket).

De akkor is: a sokkal fegyelmezettebb NYEU költségvetéséből 19% csak úgy hipsz-hopsz elpárolog??? És mi a saját zavaros fegyelmezetlen/ellenőrizhetetlen pénzügypolitikánkkal ehhez a rendszerhez akarunk csatlakozni???

Gondoltam ezt 2002-ben...

Azóta meg mi van?

bemapoe írta...

Én azt mondom továbbra is - miközben egyébként ellenzője vagyok az EU-nak, mert egy óriási, korrupt, keresztény (e két utóbbi dolog erősen összefügg), bükokrata, belterjes, áldemokrata, protekcionista társaság - hogy ha már egyszer létezik, akkor sokkal rosszabb lenne, ha kimaradnánk belőle.

Mert: nem vagyunk abban a helyzetben, mint Svájc, vagy Norvégia. Mi erősen függünk Európától, nincs gyakorlatilag semmilyen ásványkincsünk, nincs felhalmozott tudástőkénk, és ha kilépnénk (vagy nem is tudom, hogyan gondoltad azt, hogy nem kell nekünk az EU), akkor olyan mértékű támadásokat kapnánk mindenhonnan a gazdaságunk ellen, amire nemhogy nem vagyunk felkészülve, de belerokkanna az ország, konkrétan.

Mert az EU belterjes, mert korrupt, mert áldemokrata, mert protekcionista és "védi" a sajátjait.

Sedith írta...

Az EU lehet, hogy védi a sajátjait, de mi soha nem leszünk a sajátja. Minket bizony nem szeretnek. Kellünk nekik, mert piac vagyunk. Pénz. Erre kell nekik a többi kelet-európai állam is. De piac csak úgy lehetünk, ha mi nem termelünk, nyugat pedig behozhatja a saját szemetét, mert úgy nincs konkurencia. Ezért bezáratták a cukorgyárainkat, sőt, fizettek a gazdáknak, hogy ne termeljenek. Fel tudod ezt fogni? Iszonyat! Mi magunk asszisztáltunk a saját ellehetetlenítésünkhöz és tönkretételünkhöz.

1989 után mi barmok minden kapcsoaltot megszakítottunk kelettel, mert azt hittük, nyugat majd tár karokkal vár minket. Óriásit tévedtünk. Kelettel mehetne tovább a kereskedelem, arrafelé nem tud minket elleheteleníteni nyugat. Ezt kellene tennie az összes keleti államnak, össze kellene tartanunk itt Európa tengelyén, de mi kisebségi komplexusban szenvedünk, egymást is utáljuk, meg akarjuk mutatni, mennyire nyugat vagyunk. Sose leszünk nyugat. Az egész történelmünk Istvántól kezdve a nyugathoz való dörgölőzés tragédiája. Mindig pofára estünk miatta. Mindig. És ma is ugyanezt csináljuk.

Van ásványkincsünk, van kőolajunk, földgázunk, melyeket egyébként nyugat is az oroszoktól szerez. Van vizünk, mely tartok tőle, hamarosan óriási érték lesz. Lehetnénk semleges állam kelet és nyugat között. De mi nem akarunk az lenni.

Írod, nincs felhalmozott tudástőkénk. Nem is lesz. Miért? Mert arra hivatkozva, hogy "EU követelmény" meg nem "EU kompatibilis az oktatásunk" szétverték az egészet. Gondoskodtak róla, hogy ezzel se legyen gond, és mi megyünk, mint a birkák. Évek óta hallgatjuk, hogy rossz lesz, és egyre rosszabb.

Nem tudnának minket ellehetetleníteni, mert nem nyugat az egyetlen út. De nekünk derogál kelethez tartozni. Akkor tessék, van nekünk unió, meg IMF hitel. Amiből amíg te élsz, sem leszünk képesek kimászni.

Ja kukkantsd meg ezt a dokumentum filmet, persze kellő kritikával tessék nézni. Mert semmit nem veszünk ám készpénznek. Bármiféle hasonlóság csak a véletlen műve. ;)

http://www.viddler.com/explore/trace68/videos/45/148.886/