2008. augusztus 4., hétfő

Őrület...

...de az őrült ügyfelem ma le is tudtam. Persze több mint 2 év munka után az ember hozzászokik ahhoz, hogy furcsábbnál furcsább emberekkel talákozik, de a paranoid skizofrénia felém sem mindennapos.

A legijesztőbb ebben a 38 éves feltaláóban, hogy ha nem beszélne őrültségeket, fel sem tűnne, hogy valami nem klappol nála. Oly természetességgel mesélt arról, hogy ő egy kirekesztett zseni, akit a magyar tudományos világ nem fogad be, pedig találmányával, a digitális motorral megreformálhatná az egész gépgyártást. Azonban, mivel a digitális motor miatt meg kellene reformálni a Műszaki Egyetem teljes tananyagát (azért van csak érettségije, mert nem akart elavult dolgokat tanulni), a professzorok ellenzik a tevékenységét.

Pedig találmányával egy szép új világ rajzolódna ki, csendes autók, tiszta levegő. Mivel őstermelői család sarja, beszélt arról is, mennyire fájdalmas látnia a növények klímaváltozás okozta szenvedését. Ő meg tudná menteni őket, megakadályozhatná azt, hogy állatfajok pusztuljanak ki a közelgő árvizek miatt. Mert pusztán 5 évünk van már. Öt év, és a katasztrofális következményekkel kell szembesülnie az emberiségnek. De még nem késő. Csupán egyetlen dologtól tart: hogy ő már nem élheti meg azt, hogy találmányát az emberiség kamatoztatja.

Amíg beszélt, nem tűnt izgatottnak. Egyfajta természetes feszültség volt benne, talán a hely volt rá negatív hatással. Kék szemével olyan természetességgel nézett rám, mintha csak az időjárásról csevegne. Lassan, biztosan sugárzott belőle a felsőbbségtudat, de mivel láthatóan komolyan vettem őt és a találmányát, elfogadott.

Külsőre nyoma sincs a paranoid skizofréniának, nem érezhető a megalománia, vagy a realitástudat erős korlátozottsága. Magam sem hinném, mi lakozik ebben az emberben, ha korábban nem olvastam volna többszáz zaklató tartalmú sms-ét, melyeket volt zongoratanárnőjének írogatott az elmúlt hónapokban.

15 éve nem látta a tőle kb. 15 évvel idősebb nőt. Egyik pillanatról a másikra bukkant fel az életében, éppoly hirtelen, ahogyan egykor eltűnt. Természetesen a találmányával kezdte. Arra akarta rávenni a tanárnőt, hogy segítsen neki abban, hogy a világrengető digitális motort eladhassa. Nemleges választ kapva, nem adta fel, szerelmet vallott, majd ezt követően az érzelemes szerelmi vallomások, az obszcén pornográf üzenetek és a durva fenyegetések váltakozva érkeztek az asszony telefonjára, napona akár 20-30, 4-5 sms hosszúságú írás is. A feltaláló nem kímélte a családot sem.

Most azzal magyarázza az smseket, illetve azt, hogy két hetente injekciós kezelésre kell járnia a pszichiátriára, hogy mivel a találmányát senki sem akarja legyártani, az elutasítástól ránehezedő nyomás miatt szenved a stressztől. Igen, jól olvasták, kezelésekre jár. Mert bár javalolták neki a bennfekvős kezelést, azt elutasította. Nincs rá ideje. az oroszok elismerik tevékenységét, és Kínával is tárgyal, már feladták postára a szerződéseket, csak alá kell írni. S ki tudja, az a kínai üzletember talán még a lányát is hozzáadja.

Nincsenek megjegyzések: