2009. január 12., hétfő

Pénzvilág

Más is észrevette, hogy mennyire a pénz irányítja ezt a világot, vagy csak én fulladozom tőle? Hányingerem van. Utálom. Nem azt, hogy van fizetőeszköz, hanem azt, hogy mindenhova beférkőzik. Már nem is a hatalom a fontos, vagy a dicsőség, vagy az örök hírnév, hanem a pénz. A vagyon. És minden más csak után a jön.

Mi eladtuk magunkat. Egy olyan ember (emberek csoportja) szól bele az országunk irnyításába, akinek semmi köze hozzánk, magyarokhoz. Megteheti, hogy beleártsa magát az állam irányításába, nyomást gyakoroljon a kormányunkra a megszorítások végett, és kiszedheti a kisemberek zsebéből a fizetésüket, semmibe veheti az Alkotmányunkat, csak hogy a nullák száma megfelelő hosszan nyúljon végig a banszámláján. Holott annyi pénze van, hogy nemhogy neki elég, de több ország megélhetése biztosítva lenne belőle. Nem tudom, felfogja-e egyáltalán valaki, hogy ez mit jelent...

Azt hiszem, még röghöz kötött jobbágy is szívesebben lennék, vagy birkapásztor valami magas hegység lejtőin. Ami ma a világban folyik, az undorító. Rosszabb, mint a trónviszályok vagy a dézsma.

És senki nem vonhatja ki magát alóla.

2 megjegyzés:

bemapoe írta...

Ebben nem értek egyet veled.
Illetve igazad van, de manapság nem kuriózum, ha télen nem fagynak millióan halálra, egész átalános, hogy az emberek nagy százaléka nem hal éhen.

Jobban él ma bárki Magyarországon és több lehetősége van, mint 500 éve egy uralkodónak. A didergő király is fázott.

Én csak azt mondom, hogy most is vannak, akik a világot irányítják és a hatalom meg a pénz fontos nekik, de régen is voltak, ÉS mellette az embereknek sokkal rosszabb volt.

Sedith írta...

Nem érted. Az eszme a gond. Itt nem a hatalmat akarják, a pénzt. Dzsingisz Kán nem a pénzre hajtott. És a trónviszályok sem a pénz miatt voltak, hanem a hatalomért. Ahogy mondod: 500 éve mennyi lehetősége is volt egy királynak?

Ma mindez a pénz miatt folyik.CSAK a pénz miatt. Korábban a vagyon volt a hatalomért, ma a hatalom van a vagyonért.

Valóban több a lehetőség, a világ tágul. Az is igaz, hogy ez se demokrácia, ami most van. De ha egy külső pénzügyi hatalom megteheti, hogy beleszól több ország irányításába, akinek egyébként mása sincs, csak pénze, az már valódi baj.

A pénz eszme nem csak fent tombol, de lent is. Megbolodítja az embereket. Persze a nagyravágyással mindig baj volt, de ma már teljesen természetes a pénzhajhászás, és te vagy a hülye, ha nem csinálod.

Olvasd el ezt, ha nem tetted volna: http://sentimpress.blogspot.com/2008/11/ez-nem-kereskedelem-ez-marketing.html

És hogy túlzokba ne essek: igenis sokszor szívesebben üzemeltetnék egy modern birtkafarmot egy új-zélandi hegyen, mint hogy itt legyek. Persze a globalizáció miatt teljesen elbújni nem lehet.