2009. január 7., szerda

Sólyom László és a populizmus


Sok szó éri mostanság a köztársasági elnököt, mert ahelyett, hogy aláírta volna a távoltartásról szóló törvényt, az Alkotmánybíróságnak küldte meg, előzetes normakontrollra. Épp olyan embrektől, akik a valóságnál fontosabbnak tartják politikai népszerűségüket (lsd. miniszerelnökünk blogját), mint a valóságot vagy a jogbiztonságot. Így alakulhatott ki a kép a galád, demagóg köztársasági elnökről, aki begyepesedett, régi jogokra hivatkozva enged utat a nőket bántalmazó férfiaknak.

Az elnököt bíráló személyek csupán arról feledkeznek meg, hogy az a begyepesedett törvény az Alkotmányunk, és hogy Sólyom László nem egyszerűen egy kiemelkedő jogtudós, de 1990-98 között az Alkotmány Bíróság elnöke, és olyan jelentős alkotmánybírósági határozatok köthetőek a nevéhez, mint a halálbüntetés eltörlése, vagy a terhességmegszakítás.

Sólyom Lászlót lehet bírálni amiatt, mert nem objektív, mert nem elfogulatlan, vagy mert makacsságával esetleg akadályozza az Országgyűlés működését, de a a jogtudásához nem fér kétség. Kár, hogy a távoltartással esetleg érintett elemek épp a joghoz analfabéta, bulvármédián élő elemek.

Álljon itt egy cikk Kumin Ferenctől, Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációért felelős főosztályvezetőjétől.

Nincsenek megjegyzések: