2009. augusztus 19., szerda

Süss fel nap!

Vannak ilyen kósza összeesküvés elméletes gondolataim, mint pl. mostanság nagy divat a melanóma és a naptej, meg az UV sugárzás, és hogy bőrrákot kapsz a naptól, kend be magad jól naptejjel, minél nagyobb faktorszámúval persze. És ha megfigyeljük, minél nagyobb a faktorszám annál drágább a kence - természetesen.

Miközben nekem az jut eszembe, hogy kb. azóta nőtt ekkorát a bőrrákosok száma (kb. 20-30 éve), mióta mindenféle kemikáliát a bőrünkre kenünk, hogy az szebb, fiatalabb, feszesebb, barnább stb. legyen, az aktuális trendnek megfelelően.

Ősanyáink, ősapáink pedig több órát is dolgoztak a tűző napon naptej nélkül, mégsem kaptak bőrrákot. És nem is kentek magukra nagyon semmit. Nem azt mondom, hogy júliusban minden nap feküldjünk ki délben és napozzunk vagy két órát naptej nélkül, hisz a bőr rendszeres leégése természetes, hogy káros. De nem viszik kicsit túlzásba ezt a nagy napellenességet?

7 megjegyzés:

Mirjam írta...

Olvastam felmérést arról, hogy a naptejet alkalmazók körében gyakoribb a bőrrák. Ezt azzal magyarázták, hogy aki használ ilyet nem vigyáz és több időt tölt a tűző napon. Nem tudom... De az összes rákos megbetegedés gyakorisága nőt, az egész életmódunk "természetellenes".

Sedith írta...

Ez mondjuk összefügg azzal is, hogy korábban az emberek nem éltek addig, hogy rákban halhassanak meg.

annalight írta...

vékonyodott az ózonréteg 20-30, de még a 10 évvel ezelőttihez képest, ez fontos
ennek ellenére tagadhatatlan hogy van ebben valami

Sedith írta...

Igen, vékonyodott, amíg ki nem vonták a CFC gázogat a hűtőkből meg a sprékből világszerte. De miután kivonták, az ózonréteg fokozatosan visszaállt, az ózonlyuk folyamatosan csökken - és amit nem említenek, hogy egyébként mindig is létezett. Ez egy nagy nemzetközi jogi sikertörténet, vicces, hogy ilyeneket is tanul az ember a jogon, csak gondolom a naptejeknek nem használna, ha nagyon reklámoznák.

Mirjam írta...

Nem tudom hallottátok-e azt az irányzatot, hogy a ráncok elleni harcot már huszonévesen, sőt tini korban el kell kezdenei. Külön kozmetikumokat gyártanak erre a célra. Most meg egyre többször hangsúlyozzák a fényvédő faktoros krémek alkalmazását arcon és kezeken egész év folyamán. Lehet benne valami, a napsugárzás tényleg gyorsíthatja az öregedést, de nem lehet tudni mi segít és mi árt...

Sedith írta...

Ez tiszta röhej.

Senki sem lehet örökre fiatal. Legfeljebb photo shoppal. :)

annalight írta...

nehát, mégsem halunk meg akkor halálos uv b sugárzástól?!

igen, nekem a reklámok szerint már el kellene kezdenem a ránctalanítást, sedith te már lehet h el is késtél vele... hehe